Više od 30 medija širi dezinformacije o starom snimku


Više od 30 portala, dnevnih novina i TV stanica prenelo je u protekla 24 sata dezinformacije o navodnim novim pretnjama Albanske nacionalne armije. Lažna vest je nastavila da se širi čak i kada je holandski novinar Vinsent Triest, koji ju je prouzrokovao, na svom Tviter nalogu uputio izvinjenje javnosti zbog toga što je stari snimak predstavio kao nov. Međutim, mediji su i bez Triestovog izvinjenja mogli da zaključe da je snimak arhivski, jer je njegova najstarija dostupna verzija postavljena na Jutjub 13. maja 2010. godine. O svemu tome juče je pisao i Fake News Tragač.

Uprkos višestrukim dokazima da je snimak star, dnevni listovi danas nastavljaju da obmanjuju javnost. Informer navodi da su „pripadnici ozloglašene terorističke organizacije ANA zapretili juče novim ratom i krvoprolićem, i to ne samo Srbiji već i Grčkoj“. Uz nadnaslov „Poslednja vest“ Informer navodi da se „Šiptari vade, lažu da je snimak stari“: „Vlasti u Prištini našle su se juče u nebranom grožđu kada je snimak ekstremista koji prete Srbiji i Grčkoj procurio u javnost. Brže-bolje su pokušali da slučaj diskredituju tvrdeći da je taj video star osam godina i da nema veze sa sadašnjom situacijom. Čak su i Vinsenta Trijestea, koji je obelodanio snimak, nagovorili da svoje otkriće demantuje, da kaže da mu je neko podmetnuo stari video kao nov“.

Za sličnu strategiju opredeljuje se i Alo, koji tekst počinje rečima „To je to, više ne biraju sredstva!“. U antrfileu, poput Informera, navode da se „Triest uplašio“ jer je „očigledno objavio nešto što nije smeo u ovom trenutku i što je bilo planirano za kasnije“. Kratku vest o starom snimku objavio je i Kurir.

Politika u današnjem štampanom izdanju navodi da je Albanska nacionalna armija „juče pretila terorističkim akcijama u centralnoj Srbiji i na Kosmetu, ukoliko dođe do navodne razmene teritorija severne Mitrovice i ’preševske doline’“. Najstariji dnevnik u Srbiji navodi i da bi nakon ovog snimka najugroženije mogle da budu srpske enklave, posebno u Drenici. Za razliku od drugih dnevnih listova, Večernje novosti objavile su tačnu informaciju, uz navod da ovaj snimak na Jutjubu postoji već osam godina.

Politika, 14. septembar 2018.

Vest su preneli Politika, B92, Blic, Tanjug, Srbija danas, Espreso, Kurir, Sputnjik i Informer. Mondo je ispravio prethodno objavljenu vest, a Studio B ju je izbrisao.

Vest su preneli i portali Komersant, Telegraf, Nacionalist, Pink, Pressonline, Radio KIM, Vestinet.rs, Blok vesti, Reporter.rs, Intermagazin, Vidovdan, Dnevno.rs, Info-ks.net, Vesti-online, Glavne vesti, Webtribune i Infobrif. Navodne nove pretnje albanskih ekstremista bile su i tema jutra u jutarnjem programu na TV Prva.

FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA