Mediji se podsmevaju „Slagalici“ zbog tačnog odgovora

Niz medija preneo je vest prema kojoj je autorski tim TV kviza „Slagalica“ napravio grešku kada je na pitanje „Kime se ženi Šamika, lik iz romana Jakova Ignjatovića?“ na ekranu predstavio odgovor „Nikim“. Iako isti mediji sa podsmehom sugerišu da bi ispravan odgovor trebalo da bude „ni sa kim“, nisu u pravu – odgovor „nikim“ je gramatički ispravan.

Pitanje sa spornim odgovorom postavljeno je u izdanju slagalice od 18. oktobra, u okviru igre „Ko zna zna“. Nakon reakcija na društvenim mrežama, Alo, Smedia i Govori Srbija prenose da „Srbija vrišti zbog greške u Slagalici“, a Espreso da je greška postala „hit na društvenim mrežama“.

Violeta Babić, spisateljica i autorka priručnika „365 jezičkih crtica“ pojasnila je da je ponuđeno rešenje tačno, tj. da se Šamika nije oženio NI SA KIM, već NIKIM: „Instrumental zamenice NIKO je NIKIM. Problem ljudima predstavlja to što se u srpskom Pera ne ženi sa Milicom, već Milicom, a svaki muškarac ne ženi ženu već se njom ženi. Zato i pitanje u Slagalici glasi KIME, a ne S KIME se ženi Šamika”.

Ovu epizodu Slagalice možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu kviza.

Fake News Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.