Telegraf izmislio priču o dve sestre da bi promovisao Narodnu banku Srbije


Portal Telegraf je 2. februara preneo svoju domaštanu verziju saopštenja Narodne banke Srbije. U tekstu naslovljenom „Pre šest godina na štednju sam stavila 100.000 dinara, a moja sestra 881 evro: Jedna od nas sada ima 225 evra više” fiktivnog štedišu iz analize o isplativosti dinarske štednje, Telegraf je prekrstio u ženu koja je sa svojom sestrom odlučila da sprovede novčani eksperiment sa ciljem da utvrde koja će više da zaradi, pri tom ne navodeći da je izvor ovih podataka NBS.

„Pre šest godina sestra i ja rešile smo da napravimo eksperiment. Uzele smo istu količinu novca, 100.000 dinara, i stavile je na štednju, ja na dinarsku, ona na deviznu.” – počinje svoju priču za Telegraf neimenovana sestra. Kako se dalje navodi, bile su iznenađene rezultatima, budući da je starija sestra „imala gotovo 26.500 dinara, odnosno oko 225 evra više od druge.”

Ova Telegrafova vest objavljena je isti dan kada je i Narodna banka Srbije izdala svoje saopštenje u kojem se objašnjavaju rezultati „Analize o isplativosti dinarske i devizne štednje” i koju je preneo veliki broj domaćih medija. Međutim, dok većina tih medija opisuje fiktivnu situaciju u kojoj bi se našle imaginarne štediše da su istu količinu novca u dinarskoj i deviznoj štednji oročile na šest godina, Telegraf tvrdi da se sve zaista dogodilo i to kao eksperiment dve sestre.

Da nema sumnje da se radi o istim podacima koji su u tekstu prerađeni da bi zvučali atraktivnije, govori identičnost brojeva, jer su „obe Telegrafove sestre” stavile jednake svote novca kao i fiktivne štediše iz Analize NBS.  U isto vreme su počeli da štede – u decembru 2012, svake sledeće godine obnavljali ugovor i u isto vreme rešili da štednju obustave i rezultate saopšte javnosti – u januaru 2019. Svote novca koje su na računima ostale nakon štednje, takođe se u dinar poklapaju (113.183 i 139.673 dinara), što ukazuje na to da su i štedeli po istim kamatnim stopama, iako je NBS u svojoj analizi koristila zvanične statističke podatke o kamatnim stopama, a ne konkretne kamatne stope neke banke.

Iako Telegraf nije menjao originalne podatke stavio ih je u potpuno drugi kontekst, čime je čitaoce doveo u zabludu da se nešto što postoji samo na nivou stručnih analiza, zaista desilo u realnosti, da bi na kraju ispovesti zaključio da je do ovog podatka „došla i Narodna banka Srbije”.

Od Telegrafa je vest o štedljivim sestrama preuzeo i portal lista Alo.

 

Danka Mihajlović, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA