“Dnevni žurnal” izmislio partnerstva sa FOX-om i Dojče veleom


Portal „Dnevni žurnal“, karakterističan po objavljivanju izmišljenih izjava, izmislio je i partnerstva sa medijskim kućama Foks njuz i Dojče vele. Portal se putem istaknutog banera mesecima hvalio fiktivnom saradnjom, sve dok danas – nakon upita koji je FN Tragač poslao Dojče veleu – baner nije obrisan.

U odgovoru koji smo dobili iz Bona navodi se da „Dojče vele nema niti je ikada imao bilo kakvu saradnju sa portalom Dnevni žurnal. Naše službe će verovatno već danas zatražiti da naš logo bude skinut sa te stranice“. FN Tragač je sličan upit poslao i Foks njuzu, odakle nismo dobili odgovor, ali se može pretpostaviti da je i ta saradnja izmišljena, budući da je „Dnevni žurnal“ danas istovremeno uklonio oba banera.

Izgled impresuma, pre nego što su baneri obrisani

Portal Raskrikavanje sačuvao je u okviru jedne od svojih analiza naslovnu stranu „Dnevnog žurnala“ iz marta prošle godine, kada je dizajn sajta bio drugačiji. Tada nije bilo informacija o medijskim partnerstvima, ali pažnju privlače baneri velikih kompanija – Er Srbije, KFC-a i Delta sitija.

„Dnevni žurnal“ se u dosadašnjem radu istakao time što je izmislio da je izvesni matematičar Dejvid Loren rekao da je „srpska omladina najpametnija na planeti“, da je Donald Tramp upozorio Balkan na migrante, kao i da je Aleksandar II Karađorđević nazvao Crnogorce „brukom od ljudi bez poštenja“. Uz sve to, „Dnevni žurnal“ se može smatrati pionirom novog apsurdnog trenda prema kojem medij prenosi sopstvene lažne vesti iz drugih medija.

Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA