Trampa Trampa sa Mogerini

Tekst „Amerika ima ultimatum za Srbiju i Vučića”, objavljen na portalu Espreso, krije u sebi obmanu. Istini za volju, ne krije baš mnogo, jer je u pitanju naslovna fotografija teksta i izuzetno loša foto-montaža.

Na fotografiji (iz jula prošle godine) sastanka Aleksandra Vučića i Hašima Tačija sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Espreso je Mogerinijevu iz nekog razloga zamenio Donaldom Trampom. Da nije u pitanju pokušaj simbolične ilustracije govori činjenica da su svi uredno potpisani i da nije navedeno da je u pitanju ilustracija, odnosno montaža (što su mediji prema kodeksu novinara u obavezi da urade), ali i to što potpisani – Portparolka EU Maja Kocijančić i međunarodna foto-agencija Profimedia nemaju mnogo veze sa fotografijom.

Radi provere toga gde je došlo do izmene fotografije, Tragač je kontaktirao predstavnike češke foto-agencije Profimedia u Hrvatskoj, koji su demantovali svoju povezanost sa montažom. „Naprosto nema nikakve šanse da bismo mi dostavili takvu fotografiju. Mi se bavimo prodajom faktografskih i dokumentarnih agencijskih fotografija ljudi i događaja, a urednici posle svašta potpišu ispod tih fotografija”, stav je ove agencije.

Na Tviter profilu Maje Kocijančić danas nismo pronašli ni traga od sporne fotografije.

Lazar Čovs, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.

Sitemap