Trampa Trampa sa Mogerini


Tekst „Amerika ima ultimatum za Srbiju i Vučića”, objavljen na portalu Espreso, krije u sebi obmanu. Istini za volju, ne krije baš mnogo, jer je u pitanju naslovna fotografija teksta i izuzetno loša foto-montaža.

Na fotografiji (iz jula prošle godine) sastanka Aleksandra Vučića i Hašima Tačija sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Espreso je Mogerinijevu iz nekog razloga zamenio Donaldom Trampom. Da nije u pitanju pokušaj simbolične ilustracije govori činjenica da su svi uredno potpisani i da nije navedeno da je u pitanju ilustracija, odnosno montaža (što su mediji prema kodeksu novinara u obavezi da urade), ali i to što potpisani – Portparolka EU Maja Kocijančić i međunarodna foto-agencija Profimedia nemaju mnogo veze sa fotografijom.

Radi provere toga gde je došlo do izmene fotografije, Tragač je kontaktirao predstavnike češke foto-agencije Profimedia u Hrvatskoj, koji su demantovali svoju povezanost sa montažom. „Naprosto nema nikakve šanse da bismo mi dostavili takvu fotografiju. Mi se bavimo prodajom faktografskih i dokumentarnih agencijskih fotografija ljudi i događaja, a urednici posle svašta potpišu ispod tih fotografija”, stav je ove agencije.

Na Tviter profilu Maje Kocijančić danas nismo pronašli ni traga od sporne fotografije.

Lazar Čovs, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Espreso obavestio nas je da je uklonio sporni tekst sa svog sajta, a potom je objavljena i ispravka.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA