Da li je Srbija prvi favorit ako srpske kladionice kažu da jeste


Košarkaška reprezentacija nije prvi favorit za osvajanje Svetskog prvenstva u košarci, ni prema svetskim kladionicama ni prema „procenama Fibe”. U svom današnjem izdanju Informer je objavio podatak kako kladionice predviđaju osvajanje šampionske titule, ali su propustili da kažu kako se radi samo o domaćim kladionicama. Strane kladionice Đorđevićev tim još uvek svrstavaju na drugo mesto, iza Sjedinjenih Američkih Država i tima Grega Popovića, iako su kvote opale od perioda priprema do danas.

I Kurir je objavio tekst sa istom tematikom, ali je u prvoj rečenici napomenuo da je reč o domaćim kladioničarima i tako, za razliku od Informera, ispravno informisao čitaoce.

Najposećenije strane onlajn kladionice Srbiju pozicioniraju na drugo mesto, uz promenjive kvote. Od perioda pripremnih utakmica do danas kvote za Srbiju su pale u značajnoj meri u većini kladionica, ali je samo domaće svrstavaju tesno ispred Amerikanaca.

Uz ovu manipulaciju, domaći mediji prećutkivanjem određenih informacija već danima kreiraju još jednu: onu po kojoj je FIBA rangirala Srbiju kao najjaču košarkašku reprezentaciju na ovom Svetskom prvenstvu. Ovako konstruisanu informaciju objavili su Sport klub, Srpski telegraf, Danas, Kurir, Espreso, 025, Dnevnik, RTV i Srbin info.

Zvaničan sajt Svetske košarkaške organiozacije Fiba.com redovno objavljuje autorske tekstove u kojima sportski novinar Igor Ćurković iz Hrvatske rangira reprezentacije po snazi. On Srbiju u posednja tri teksta proglašava najjačim timom, ali mediji u Srbiji uporno odbijaju da pomenu kako je to njegov lični stav, a ne stav FIBA-e.

Ispod Ćurkovićevih tekstova stoji jasna napomena: „Poredak snaga je potpuno subjektivan i nikako ne prikazuje tačan sistem rangiranja. Svi komentari su isključivo autorovi“. Zvanična rang lista FIBA-e kaže da je Srbija, prema pređašnjim uspesima, na četvrtom mestu na svetu, iza Francuske, Španije i SAD.

Na euforiju koja se javlja u vezi sa ocenom da je Srbija sada prvi favorit Svetskog prvenstva reagovao je i selektor Đorđević, rekavši: „To (što se priča) nije dobro, oni su i dalje najveći favorit, uz sve ove druge, a onda mi”.

Petar Klaić, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je pogrešne navode (1. jun 2023); Portal Kurira ispravio je pogrešne navode (6. jun 2023).

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA