Informer izmislio izjavu Federike Mogerini

Dnevni list „Informer“ objavio je lažnu vest da je Federika Mogerini, šefica diplomatije Evropske unije, izjavila da ukoliko Evropska unija u najkraćem roku ne primi Srbiju u svoju zajednicu, postoji opasnost od izbijanja rata na području Balkana i cele Evrope.

Tekst uzbunjujućeg naslova „Mogerini: Biće rata ako EU hitno ne primi Srbiju“ do kraja je ispunjen rečenicama Mogerinijeve o tome kako je ujedinjenje Zapadnog Balkana sa ostatkom Evrope jedan od načina da se preduprede budući nemiri na evropskom kontinentu. Ove reči, navedeno je, Visoka predstavnica EU za spoljne poslove izgovorila je tokom izlaganja na Univerzitetu Oksford.

Na zvaničnom sajtu Evropske unije transkript ovog govora objavljen je u celosti. U njemu Mogerinijeva ni u jednoj rečenici ne predviđa ovako mračnu budućnost Evrope. Ona je naglasila da je jedan od razloga postojanja Evropske unije i sprečavanje rata na kontinentu i da je uključivanje Zapadnog Balkana bitno jer je pre 20 godina to bilo ratno područje. U transkriptu njenog govora, Srbija nijednom nije pomenuta.

Od pres službe Federike Mogerini dobili smo potvrdu da ona nikada nije izjavila išta slično onome što je navedeno u naslovu i lidu iz Informera.

Lažnu vest su preneli Alo i Srbija Danas.

FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.