Ne, REM nikada nije „skidao TV Happy sa malih ekrana“


FakeNews Tragač je na molbu čitaoca proverio tvrdnju iznetu u Dnevniku 2 RTS-a 14. oktobra 2018, prema kojoj je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) jednom prilikom zabranilo emitovanje TV Happy na jedan dan zbog neprimerenih sadržaja.

Povod za ponovno preispitivanje nadležnosti REM-a bila je scena oralnog seksa emitivana uživo u okviru rijalitija „Parovi“. RTS je dobio potvrdu regulatora da je zbog spornog slučaja pokrenut postupak, ali je u okviru priloga o ovoj temi izneo i jedan netačan podatak: „Zbog rijalitija Parovi televiziju Happy, koja je nacionalnu frekvenciju dobila i zbog dečijeg programa koji ne emituje, REM je već skidao sa malih ekrana na jedan dan“.

Na osnovu baze odluka REM-a može se zaključiti da televizija Happy nikada nije skidana sa programa, već joj je samo na jedan dan, u aprilu 2015, zabranjeno prikazivanje „Parova“, „zbog emitovanja sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika”.

Kada je o TV Happy reč, bilo je i drugih reakcija REM-a tokom prethodne četiri godine:

  • 2015. godine su zbog neprimerenih sadržaja u „Parovima“ izrečene mera upozorenja i mera opomene. Iste godine je mera upozorenja podneta i nakon što je TV Happy pozvala gledaoce da dostave saznanja o „kriminalnim radnjama sudije privrednog suda u Pančevu”.
  • 2016. godine kriminalac Kristijan Golubović je u „Parovima“ izneo niz uvreda na račun Albanaca, nakon čega je regulator takođe izrekao meru upozorenja.
  • 2017. godine izrečena je mera opomene zbog neovlašćenog emitovanja serije „Crni Gruja“.
  • 2018. godine je mera opomene izrečena zbog nasilja u „Parovima”.
  • Ove godine REM je podneo nekoliko zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv TV Happy zbog prekršaja Zakona o oglašavanju.

2017. godine REM-u je stiglo više prijava zbog erotskog sadržaja na TV Happy, ali su one odbačene jer je sporni sadržaj emitovan posle ponoći.

FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA