Kurir poručio Beograđanima da ih stranci lažu o zagađenju


Samo tri dana pre nego što je sazvan hitan sastanak Vlade povodom zagađenja vazduha u prestonici, Kurir je objavio tekst pod naslovom „BEOGRAĐANI, NE DAJTE DA VAS LAŽU VIŠE! Vazduh u prestonici nije najzagađeniji na planeti, EVO DOKAZA pravih stručnjaka!“

Ako koza laže, rog ne laže – Dok rezultati stranaca o kvalitetu vazduha vrište da je u srpskim gradovima disanje opasno, informacije naših nadležnih govore drugačije”, početak je teksta u Kuriru koji preispituje podatke sajta Er Vižual (AirVisual), a koji govore da je vazduh u Beogradu među najzagađenijim na svetu.    

U tekstu se spominje da Er Vižual ima samo pet mernih mesta u Beogradu i citiran je Filip Radović iz Agencije za zaštitu životne sredine: „Podaci Er vižuala i nekih drugi stranih sajtova nisu relevantni jer oni nemaju merne stanice, već preuzimaju od drugih. Oni ne izražavaju zagađenje na način na koji mi izražavamo, već uzimaju koncentraciju zagađujućih materija i onda neki algoritam to računa…” I mada je u tekstu priznato povećano zagađenje, takođe je navedeno i da ovo povećanje nije ništa novo i da nema razloga za haos.

Međutim, zanimljivo je kako Kurir tri dana nakon ovog teksta objavljuje seriju vesti o strašnim opasnostima zagađenja:

  • ALARMANTNO! ZDRAVLJE NAM JE SVE UGROŽENIJE: I bebe u bolnici zbog zagađenog vazduha (link)
  • 6 STVARI KOJE TREBA DA ZNAMO O PM-10 ČESTICAMA KOJE NAS TRUJU! Prodiru u pluća, a maska nam ne pomaže! Evo šta nam treba (link)
  • PREPORUKA INSTITUTA BATUT ZA OVE MAGLOVITE DANE: Smanjite boravak napolju ujutru i uveče, pre svih OVE osobe (link)

Takođe, i sam Kurir je već ranije prenosio podatke sa sajta Er Vižual kao verodostojne, ne dovodeći ih u pitanje: „NAJGORI VAZDUH U NOVOM BEOGRADU I STAROM GRADU: Beograd danas sedmi najzagađeniji grad u svetu“.

Dok se u Srbiji još uvek raspravlja da li je trenutna zagađenost razlog za paniku ili ne Beograd je 16. januara 2020. na Er Vižualu svrstan među deset najzagađenijih gradova u svetu, prema sajtu Beoeko vazduh je zagađen, a prema Agenciji za zaštiti životne sredine jako zagađen. O preciznosti, merodavnosti i načinu prikupljanja podataka Er Vižuala, sajta koji je dosad citiran u različitim svetskim medijima, kod nas se već pisalo, a prema njihovim merenjima najzagađenijih gradova sveta na godišnjem nivou za 2018. godinu Beograd je zauzeo 550. mesto, dok podaci za 2019. godinu još uvek nisu dostupni.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira ispravio je neutemeljene navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA