Varka oko VAR-a na RTS-u


Odluka sudije finala Lige šampiona Daniela Orsata mogla je biti korigovana sistemom VAR (pomoćni sistem suđenja putem video-tehnologije), a na upotrebu ove tehnologije nije uticala sudijska odlučnost i hrabrost, kako je to u studiju Radio-televizije Srbije prokomentarisao sudijski analitičar Dejan Nedić, već činjenica da su se sudije u VAR sobi složile sa odlukom glavnog sudije.

U sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena finalne utakmice Lige šampiona između Pariz Sen Žermena i Bajerna iz Minhena dogodila se sporna sudijska odluka u šesnaestercu francuskog tima, koja nije rezultirala sviranjem penala u korist tima iz Nemačke. Ovu odluku su na poluvremenu u studiju RTS-a komentarisali sportski novinar Predrag Strajnić i nekadašnji međunarodni fudbalski sudija Dejan Nedić.

Nedić je ocenio da je glavni sudija bio „sjajan do nadoknade vremena” gde je, po njegovim rečima, pogrešio ne dosudivši penal u korist Bajerna. On je takvu odluku okarakterisao kao nedovoljnu odlučnost i hrabrost sudije i dodao da VAR nije mogao da pomogne u ovakvoj situaciji: „VAR ne učestvuje ovde zato što, VAR se ne meša u guranje, povlačenje, u slobodno uverenje”, kazao je Nedić. Strajnić je te reči podržao i dodao: „To je sudijska odluka, da”.

Međutim, prema pravilniku Međunarodnog odbora fudbalskih saveza VAR je u situaciji koju je Nedić opisao morao da reaguje. Prilikom sudijske greške, gde se penal nepravedno dosudi ili ne dosudi, VAR soba mora da reaguje. VAR soba reaguje samo ako pomoćne sudije unutar nje odluče da je napravljena greška, a u ovom slučaju to nisu učinile pošto su se složile sa odlukom glavnog sudije.

 

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA