Transformacija pandemije putem „Transformacije svijesti“


Portal Vaseljenska „otkrio“ je novu zaveru vezanu za pandemiju virusa korona. Kako se u naslovu vesti ovog medija navodi, sve zemlje su „još 2018. kupile medicinsku opremu protiv korone od kompanije koja pripada Svetskoj banci“. Kao dokaz za ove tvrdnje, Vaseljenska prilaže video snimak prvobitno objavljen na Fejsbuk stranici 2012 Transformacija Svijesti. Video je nakon analize portala Faktograf na Fejsbuku označen kao netačan.

Na snimku se vidi baza podataka softvera WITS (World Integrated Trade Solution), čiji partneri su Ujedinjene nacije, Svetska banka, Svetska trgovinska organizacija i Međunarodni trgovinski centar. WITS je softver koji omogućava pristup podacima o međunarodnoj trgovini, tarifnim i necarinskim merama. Dakle, ne radi se o kompaniji koja pripada Svetskoj banci i prodaje medicinsku opremu za borbu protiv korone, već o ogromnoj bazi podataka koja pruža pristup informacijama o uvozu i izvozu zemalja sveta.

Narator u video snimku koji je Vaseljenska prenela govori o tome da baza podataka WITS-a dokazuje premisu da je pandemija odavno isplanirana, te da su sve zemlje sveta počele da nabavljaju opremu za borbu protiv virusa još 2018. godine. Ipak, autoru snimka promakla je rečenica koja se nalazi u zaglavlju ove baze podataka, a koja govori da podaci iz ove baze prate odranije postojeće medicinske uređaje koje je Svetska carinska organizacija sada klasifikovala kao ključne za borbu protiv Kovida 19.

Nabavljena oprema koja je prikazana u ovoj bazi podataka ima kod 902780 za koji se u klasifikacionom registru medicinske opreme potrebne za borbu protiv Kovida 19 navodi da označava instrumente koji se koriste u kliničkim laboratorijama za in vitro dijagnozu. Ta oprema nije pravljena isključivo zbog Kovida 19, već je deo redovne aparature potrebne za laboratorijsko dijagnostigikovanje bolesti. 

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA