Tri sportske greške u domaćim medijima


Najskoriji osvajač Kupa Srbije

Na vrhu naslovne strane dnevnog lista Sportski žurnal, objavljenog 25. novembra ove godine, nalazi se naslov: „Preko Rudnika ka odbrani trofeja”. Njime je najavljen susret osmine finala fudbalskog Kupa Srbije između Metalca iz Gornjeg Milanovca i Partizana iz Beograda i aludira da gostujući tim uz ostvarenu pobedu može biti bliži osvajanju ovog takmičenja drugu godinu zaredom.

Partizan ne može da „odbrani trofej” pošto ga prošle sezone nije osvojio. Ekipa iz Beograda je stigla do finala, gde ih je porazila Vojvodina iz Novog Sada posle izvođenja penala.

 

Pogrešan akter istanbulskog tima

Fudbalska utakmica između Pariz Sen Žermena i Istanbul Bašakšehira održana 9. decembra prekinuta je u prvoj polovini prvog poluvremena zbog mogućeg rasizma pokraj terena. Naime, četvrti sudija ovog susreta je optužen da je na rasnoj osnovi vrađao Pjera Veba, jednog od pomoćnika trenera istanbulske ekipe.

Portali Danas, Tanjug, Mozzart sport, Srbija danas, Blic (1, 2), Informer, Mediagroup, Sportske.net i Butasport objavili su pogrešnu informaciju da je rasistički ispad bio usmeren ka igraču Bašakšehira Demba Bi, koji je sedeo na klupi za rezervne igrače. RTS nije direktno imenovao Demba Bu kao aktera ka kojem je bila upućena uvreda, ali je naveo da je ona usmerena na „gostujuće fudbalere”. Ipak, turski klub je na svojim društvenim mrežama (1, 2) optužio četvrtiog sudiju ove utakmice da je uvredio samo člana trenerskog osoblja Pjera Veba, koji nije aktivni fudbaler.

 

Vasilije Micić i dalje u Turskoj

Veliki broj domaćih portala u svojim naslovima je naveo informaciju da je košarkaš Anadolu Efesa Vasilije Micić „otišao u NBA ligu”, „potpisao za Oklahomu”, „zvanično u NBA” ili da je „novi Srbin u NBA”. Micić je bio deo razmene igrača NBA timova Oklahoma Siti tander i Filadelfija seventisiksersa, gde su draft prava na njega prosleđena iz Filadelfije u Oklahomu.

Postojanje draft prava na Micića nije novina, pošto je draftovan 2014. godine (Filadelfija). Menadžer Miodrag Ražnatović je potvrdio na Tviteru da Micić i dalje ima ugovor sa Efesom, gde će, po njegovim rečima, završiti ovu sezonu i neće otići u NBA.

Portali koji su preneli neku od ovih informacija su RTS, RTV, Nova S, Novosti, Direktno, Mondo, Kurir, Espreso, Blic, Pink, Sportske.net, Republika, Informer, Dnevnik, Sportska centrala i Alo.

 

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA