Ne, PIN otkucan unazad ne alarmira policiju niti isplaćuje novac

Duže od decenije se u različitim onlajn formama deli savet šta uraditi ukoliko vas neko primora da podignete novac sa platne kartice na bilo kom bankomatu u Srbiji. Delotvornost ovog saveta je za FakeNews Tragač demantovalo 14 banaka, potvrdivši da unosom obrnutog niza brojeva PIN-a bankomat neće alarmirati policiju, niti će isplatiti novac koji ste zatražili, već će mašina takav PIN smatrati nevažećim.

Gotovo identičan tekst se godinama reciklira putem mnogobrojnih objava na društvenim mrežama i forumima, blogovima, internet prezentacijama, kao i medijima, a govori o načinu kako da se zaštitite od osobe koja vas prisiljava da podignete novac sa bankomata. Navodi se da PIN treba uneti naopako (npr. ako je PIN 1234, uneti 4321), a da će potom bankomat prepoznati taj unos kao poziv u pomoć: omogućiće vam da podignete novac, ali će ujedno obavestiti policiju. Savet se završava pozivom da se podeli ovaj trik pošto „mnogo ljudi to ne zna” i informacijom da „ta opcija postoji na svim bankomatima”.

Redakcija FakeNews Tragača prvo se obratila Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije sa upitom da li je ova bezbednostna procedura istinita, tj. da li svi bankomati u Srbiji zaista alarmiraju policiju. Do objave ovog teksta nismo dobili odgovor na više poslatih mejlova i upućenih poziva, te smo u međuvremenu odlučili da kontaktiramo sve banke koje posluju na teritoriji Srbije i postavimo im isto pitanje.

Pristiglo nam je 15 odgovora: jedna banka nas je obavestila da ne poseduje bankomate, dok su sve ostale osporile istinitost ove „sigurnosne procedure”. Prilikom unošenja obrnutog PIN-a transakcija ne prolazi autorizaciju pošto bankomat to prepoznaje kao pogrešan unos. Pojedine banke su potvrdile da se nakon tri nepravilna unosa PIN-a u njihov bankomat kartica blokira, dok su neke bile sigurne da je ovo „mit u kartičarskom poslovanju” u Srbiji, ostavljajući prostora da se negde u svetu ovaj sistem primenjuje.

Portal Alo je pred kraj prošlog meseca objavio spornu informaciju, dok se prethodnih godina ona mogla pročitati i na protalima Informer, Kurir, PCpress, Dnevne, Web-tribune, Webtribune.rs, Vesti.rs, Vestinet, Mediapress, Info-ks.net, Beo365grad, Bebac, Garevački internet portal i Besno pile.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA