O četiri prijave čitaoca


Čitаlac nam je prijavio tri vesti portal Borba.me i jednu vest portala Geopolitika.news, sugerišući da se radi o vestima portala koji su „deo ruske mreže za širenje lažnih vesti”. Iako se nesumnjivo radi o senzacionalističkim i vrlo pristrasno napisanim vestima, ne može se reći da je ijedna od njih eksplicitno lažna.

Prva vest na koju se čitalac požalio objavljena je pod naslovom „Nemci posle Putinovih reči traže pokretanje i Severnog toka 2” i govori o komentarima ispod članka nemačkog portal „Di velt“ koji se tiče (ne)puštanja u rad cevovoda Severni tok 2. Ova vest zaista potiče od ruske državne agencije RIA, ali se ne može definitivno tvrditi da je u pitanju laž. Među komentarima ispod vesti „Di velta” zaista ima i onih koji pozivaju na otvaranje Severnog toka 2. Nemoguće je utvrditi ko tačno stoji iza ovih komentara, na osnovu kojih je Borba izvukla naslov s navedenom generalizacijom.

Druga vest koju nam je čitalac prijavio objavljena je pod naslovom „Nemačka predvidela da će Rusija uskoro onesposobiti ekonomiju EU!” i bavi se ekonomskim posledicama trenutne geoplitičke situacije po Nemačku i EU. Čitaocu je opravdano zasmetao senzacionalistički naslov Borbe koji se – ponovo – zasniva na generalizaciji uz upotrebu sinegdohe. Ipak, već u prvoj rečenici svog teksta Borba napominje da je to stav nemačkog portala Handelsblatt, a na tom portalu zaista smo pronašli tekst čija poslednja rečenica govori kako je „EU u svojoj prognozi priznala da Putin ima mogućnost da ‘izbaci ekonomiju EU iz težišta’ u narednim mesecima”. Borba se i ovde poslužila proruskim, pristrasnim izvorima i vest prekopirala sa portala Ura.ru.

Treća vest Borbe koju nam je prijavio čitalac objavljena je pod naslovom „’Dva u jedan’ – SAD prelaze na objedinjenje sankcijа Kini i Rusiji, istovremeno!”. Čitaocu je opet opravdano zasmetalo što naslov sugeriše da su objedinjene sankcije zvaničan stav SAD i da su već donesene. Ipak, prva rečenica teksta borbe govori da se ideja o tzv. „objedinjenim sankcijama” tek „rađa” u američkom Senatu. Inicijativu da SAD uvedu sankcije koje bi targetirale isporuku ruske nafte Kini, što bi pogodilo obe zemlje, zaista je pokrenuo jedan od opozicionih kongresmena u SAD, član Republikanske partije Marko Rubio.

Četvrtu vest koju nam je čitalac prijavio objavio je portal Geopolitika.news pod naslovom „Britaniji prijeti katastrofa! Dramatično upozorenje britanske središnje banke”. Čitalac opravdano smatra da Centralna banka Engleske nije upozorila na katastrofu, ali se i ovde radi (samo) o senzacionalizmu u naslovu. Glavni podatak iz teksta koji govori o tome da je Centralna banka Engleske podigla kamatne stope na 1,75% je istinit, što pomenuta institucija navodi u svom saopštenju. U istom saopštenju navodi se i kako se očekuje da će u oktobru inflacija u Britaniji dostići 13%, što je njviša stopa inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu od početka osamdesetih godina dvadesetog vekа (1, 2). (I. S.)

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA