Tanjug izmislio razloge za bojkot lokalnih izbora


Agencija Tanjug objavila je 7. decembra vest da Pokret slobodnih građana (PSG) i Narodna stranka (NS) neće učestvovati 24. decembra na lokalnim izborima u pet opština – Pećinci, Mionica, Negotin, Preševo i Kostolac, jer Srpska napredna stranka ima većinu u tim mestima te da su zato ti izbori nepotrebni, i da se zakazuju „u susret beogradskim izborima“.

Tačno je da su te dve političke organizacije saopštile istog dana da neće učestvovati na pomenutim izborima, ali razlozi za to su izmišljeni.

Pokret i Stranka u svojim saopštenjima, ni u jednom trenutku ne navode političku premoć Srpske napredne stranke kao razlog za bojkot lokalnih izbora, već odluku obrazlažu nepostojanjem uslova da se oni održe na legitiman način.

Tanjugovo tumačenje dva saopštenja problematično je jer neprenošenjem saopštenjâ dveju političkih opcija, delimično ili u njihovoj celosti, ta agencija ne ispunjava svoju ključnu ulogu – informisanja građana. Ukoliko su već pribegli interpretaciji saopštenja, to i dalje znači da suština mora da ostane ista kao u originalnom tekstu.

Ovakvom formulacijom Tanjug je stao na stranu vladajuće stranke i u startu joj dao prednost, što jedan medij ne bi smeo da radi.

Tanjugovu vest, u njenom izvornom obliku i bez dodatnih izmena u naslovima, preneli su portali Blic i RTS (Radio-televizija Srbije), dok su mnogobrojni tabloidi iskoristili prostor na svojim portalima za slobodnije tumačenje tih saopštenja.

Čuvajući suštinu poruke koju je proizvoljno kreirao Tanjug, Telegraf i Informer su menjali samo naslove te vesti, dok je sam tekst isti kao i Tanjugov.

  • Telegraf : Janković i Jeremić neće na izbore u pet opština: SNS tamo već ima većinu
  • Informer: POBEGULJE! Janković i Jeremić neće na lokalne izbore u pet opština!

Portali Alo i Srbija danas ukrstili su Tanjugovu dezinformaciju i tabloidno izveštavanje.

  • Alo: PRPA Janković i Jeremić se uplašili od Vučića

Na sajtu ovog dnevnog lista nalazi se i dodatak kojim počinje vest: „Zbog toga što su uvereni u ubedljivu pobedu SNS Janković i Jeremić odlučili da ne idu na lokalne izbore.“

  • Srbija danas: NEBITNI SU: Janković i Jeremić najavili da bojkotuju izbore u pet opština, a u stvari njih bojkotuje narod

Ovaj naslov sledi i dodatak „Totalno propali“ nakon kojeg sledi preformulisana Tanjugova rečenica: „Na ovakav korak, oni su se očigledno odlučili zato što nemaju podršku građana, i zato što im je rejting u tim opštinama toliko nizak da skoro da ne postoje.“

Ovakvim kreiranjem naslova i vesti, a povodom saopštenja Pokreta slobodnih građana i Narodne stranke, pomenuti mediji su iskrivili činjenice i doveli čitaoce u zabludu, što zabranjuju i Kodeks novinara Srbije i Zakon o javnom informisanju i medijima.

Nikola Maticki, FN Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA