Slučaj Pećinci: Laž protiv snimka


Vest o tome da je u Pećincima član Demokratske stranke fizički napao žitelja te opštine našla se u Nacionalnom dnevniku” televizije Pink, njenom portalu pod naslovom Napad u Pećincima: Jerkov i Čomićeva agitovale pred biračkim mestom! Muškarac pokušao da ih spreči, pa zamalo dobio batine! (Foto)”, kao i na portalu Informera: (Foto) Demokrata fizički nasrnuo na građanina! Brutalan incident na lokalnim izborima u Pećincima!”.

Screenshot sajta televizije Pink

Ovi navodi nisu tačni, što se može vrlo lako utvrditi na osnovu snimaka koji su se 24. decembra, na dan održavanja lokalnih izbora u opštini Pećinci, a na biračkom mestu Popinci pojavili na društvenim mrežama, kao i na portalu Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE.

U tim video klipovima jasno se vidi da je napadnuti žitelj” zapravo napadač, da mu se niko nije unosio u lice, kako su izveštavali tabloidi, ili pokušao da ga udari. Dalje se na snimku vidi da telefon muškarca koji se zove Igor” nije ispao, već da ga je Bežanović uzeo, a potom bacio, po izlasku iz dvorišta škole u kojem se incident odvijao.

U prilogu televizije Pink, voditeljka podseća gledaoce da se tog jutra ispred biračkog mesta u Popincima dogodio incident, kada je jedan žitelj opštine Pećinci napadnut”. U nastavku priloga prikazana je izjava koju je taj građanin, potpisan kao Saša Bežanović, dao za televiziju.

U toj izjavi Bežanović kaže sledeće: Ispred biračkog mesta zatekao sam Gordanu Čomić i Aleksandru Jerkov i muškarca koji se zove Igor. Video sam da insistiraju da se glasa za Demokratsku stranku i mog komšiju su terali glasa. Ja sam im prišao sam i rekao da to nije u redu, da je predizborna tišina i da ne mogu to da rade. Taj isti muškarac koji se zove Igor prišao mi je, uneo mi se u facu, u lice i uzeo telefon da me snima i pokušao glavom da me udari. Zakačio me je tu negde malo glavom i ja kako sam se okrenuo, krenuo je rukom, i u tom trenutku je njemu telefon ispao dole. Tu su skočili u pomoć ovi moji, komšije i svi koji su tu bili. I on je uzeo telefon i bacio ga nekih petnaest, dvadeset metara dalje, i rekao što si mi bacio telefon. Pošto je poznato koliko su Gordana Čomić i Aleksandra Jerkov politički moćne, ja sam uplašen za sebe i za svoju porodicu.”

Vest o incidentu, gotovo identičnog sadržaja, objavljuju Pink i Informer, koristeći Bežanovićeve izjave za potkrepljivanje vesti o tome da su članovi Demokratske stranke bili nasilni ispred biračkog mesta.

Istog dana Tanjug prenosi saopštenja Pokreta socijalista i Srpske napredne stranke, koje dalje objavljuju portali Pinka i Informera.

Novosti takođe objavljuju Tanjugovu vest, uz dva pasusa o izjavi koju je Aleksandra Jerkov, portparolka Demokratske stranke, dala za Blic i u kojoj tvrdi da se u Pećincima odvija javno glasanje, te da je tamo napadnut zamenik predsednika DS-a Igor Salak.

Pozivaju se i na portal Pinka, gde se osuđuje to što su funkcioneri Demokratske stranke „brutalno ometali izborni proces“ i „slobodnu volju“.

Neposredno ispred biračkog mesta u Popincima okupljeni funkcioneri i aktivisti DS-a uznemiravali su građane i sprečavali ih da glasaju po slobodnoj volji. Na pitanje građana zašto se tako ponašaju i konstataciju da je takvo ometanje izbornog postupka zakonom zabranjeno, aktivisti DS-a napali su građane psujući ih”, ističe se u saopštenju SNS-a.

Dalje u saopštenju stoji: „ni to im nije bilo dovoljno nego je izvesni Igor Salak jednog od njih udario glavom i kako bi izrežirao još jednu u nizu obmana DS-a, bacio je sopstveni mobilni telefon dalje u kanal“.

Potpredsednik DS-a Igor Salak je zbog tog incidenta najavio da će podneti krivičnu prijavu, prenela je agencija Beta.

Snimci koji pokazuju da je Bežanovićevo svedočanstvo neistinito, nisu se našli u prilogu televizije Pink, na njenom portalu, kao ni na portalu lista Informer.

S obzirom na taj podatak kao i činjenicu da ni Pink ni Informer nisu objavili demante Bežanovićevih tvrdnji, a koje su u njihovim vestima prikazane kao tačne, može se zaključiti da su ti mediji svesno učestvovali u kreiranju i prenošenju lažne vesti i tako prekršili Zakon o javnom informisanju, prema kojem mediji moraju da izveštavaju istinito i objektivno.

Nikola Maticki, FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA