Upozorenje o terorizmu zbog verskih praznika mediji povezivali sa hapšenjem Marka Đurića


Tri dana nakon hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, portal B92 objavio je vest “SAD izdale upozorenje za Kosovo: Oprez, mogući napadi” u kome se upozorenje američke ambasade u Prištini na mogućnost terorističkih napada dovodi u vezu sa trenutnim političkim zbivanjima na Kosovu.

Međutim, sajt B92 kao i ostali mediji koji su povezali te događaje, njihovu vezu nisu mogli i da dokažu.

Na portalu B92 piše da je “upozorenje izdato u sredu, dva dana nakon što je situacija na Kosovu uzavrela zbog hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici”.

Slični navodi nalaze se i na portalima Kurir, Informer, koji se pozivaju na agenciju Tanjug, Republika.rs na B92, a vest su uz podsećanje da je obaveštenje izdato dva dana nakon hapšenja Đurića u Kosovskoj Mitrovici preneli i Glas Amerike, Novosti, Danas, Pravda

Prenoseći ovu vest većina medija na prvom mestu nije razjasnili kog datuma se ta informacija i gde pojavila. Naime, upozorenje je na sajtu američke ambasade na Kosovu objavljeno 27. marta (dan nakon hapšenja Đurića) dok je američko Ministarstvo spoljnih poslova (United States Department of State) javnost o tome obavestilo preko svog Tviter naloga u sredu, 28. marta upućujući takođe na sajt ambasade. 

Ukoliko se pogledaju i ostali tvitovi Stejt departmenta može se uočiti da poslednjih dana podsećaju svoje građane i građanke na bezbednosne situacije i u drugim zemljama, na to u kojim državama nisu prihvatljive istopolne veze, da provere da li im pasoši još važe… a sve u kontekstu putovanja na prolećne odmore. 

Ova obaveštenja za američke državljanje, koji putuju bilo gde, pa i na Kosovo,  redovna su aktivnost zasnovana na bezbednosnoj proceni američkog Ministarstva spoljnih poslova.

Objavljuju ih u susret verskim praznicima, proslavama državnih praznika ili javnim okupljanjima i protestima, što se lako može proveriti na sajtu ambasade u Prištini.

Na to da je upozorenje izdato zbog povećanog rizika od terorističkih napada, naročito tokom sezone praznika, kao i da je ambasada slično obaveštenje izdala i prošle godine pred uskršnje praznike ukazao je i ambasador na Kosovu Greg Delavi tvitom na svom zvaničnom nalogu.

 

Ambasadorov tvit bio je i zvaničan odgovor iz ambasade na naše pitanje da li je pomenuto obaveštenje zaista u vezi sa trenutnim političkim zbivanjima na Kosovu.

Nakon što aludira na to da obaveštenje ima veze sa hapšenjem Đurića, B92 dalje navodi da “na sajtu Stejt departmenta za Kosovo nema posebnih upozorenja’’, a da je poslednje ’’objavljeno 10. januara kada je postojalo upozorenje na terorizam i “nemire” u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu”.

Međutim, Stejt department ni tada nije izdao posebno “upozorenje” samo za Kosovo, već se radilo o opštoj proceni stanja i potencijalnim bezbednosnim rizicima prilikom putovanja u sve druge države, pa i na Kosovo (koje Amerika priznaje kao nezavisnu državu).

Stejt department je na svom sajtu, u odeljku gde se nalaze informacije o bezbednosnim rizicima prilikom putovanja u druge države, 27. februara ove godine potvrdio podatke u vezi sa Kosovom objavljene 10. januara, prema kojima je rizik putovanja ili boravka na Kosovu na nivou dva od mogućih četiri.

Nivo dva znači da prilikom putovanja u zemlju koja ima tu oznaku budete dodatno oprezni i svesni visine rizika po vašu sigurnost. Nivo jedan znači da preduzmete normalne mere opreza, nivo tri da ponovo razmislite da li uopšte da putujete, a nivo četiri vrlo jasno sugeriše da ne putujete u zemlju koja ima tu oznaku.

Na pitanje portala Fakenews Tragač da li zemlje regiona imaju razloga za strah, budući da su vest o “povećanom oprezu zbog terorzima” preneli i kredibilni portali, ne samo tabloidi, Stejt department odgovara da je njihov prioritet sigurnost svih građana SAD-a u inostranstvu, te zbog toga obezbeđuju procenu o rizicima i bezbednosnim uslovima i pružaju jasne savete kako bi građani SAD trebalo da se ponašaju ukoliko putuju ili borave u inostranim državama.

’’Uzimamo u obzir mnogo faktora kada sastavljamo procenu bezbednosnog rizika za svaku državu. To su, pored ostalih, stopa kriminaliteta, potencijalna teroristička aktivnost, politička dešavanja i mogućnost građanskih nemira, epidemiološka situacija, klima i moguće prirodne katastrofe i slično. Za dobijanje informacija koriste se relevantni izvori, kao što su statistike o stopama kriminaliteta i slične informacije koje su javno dostupne. Travel Advisory se redovno proverava i ažurira, na osnovu aktuelnih informacija’’, navodi se u odgovoru State departmenta.

O “upozorenju” Stejt departmenta ažuriranom 10. januara ove godine, koje se nije menjalo u međuvremenu, portal Fakenews Tragač već je pisao, jer se tada dovodilo u vezu sa ubistvom lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliverom Ivanovićem.

Dokazali smo da su i te tvrdnje bile neutemeljene i da ne pokazuju da je Amerika imala saznanja da se na Kosovu priprema Ivanovićevo ubistvo, na šta su određeni mediji aludirali.

Nevena Bogdanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira uneo je adekvatnu ispravku.

 

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA