Bezbednosne procene država nisu najava terorizma i ubistva Olivera Ivanovića


Nedelju dana nakon ubistva predsednika građanske inicijative “Sloboda, demokratija, Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, određeni tabloidni mediji u Srbiji počinju sa plasiranjem tekstova u kojima, prema njihovim tvrdnjama, nude dokaze da iza ubistva stoje “zapad”, Amerika i bezbednosna agencija te zemlje (Central Intelligence Agency – CIA).

Kao jedan od argumenata navodi se to što je američko Ministarstvo spoljnih poslova (United States Department of State) navodno izdalo saopštenje u kojem se njihovi državljani upozoravaju na moguće nemire i terorističke napade na Kosovu.

Međutim, Ministarstvo nije izdalo saopštenje naročito upozoravajući na situaciju na Kosovu, niti to na bilo koji način povezuju sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Stejt department je na svom sajtu u odeljku gde se nalaze informacije o bezbednosnim rizicima prilikom putovanja u sve druge države, 10. januara ove godine ažurirao tu stranicu, pa i podatke u vezi sa Kosovom. To se može utvrditi odlaskom na sajt Stejt departmenta i nasumičnim biranjem bilo koje druge države u svetu.

Američko Ministarstvo daje opštu ocenu stanja i upozorava turiste da razmotre putovanje u Severnu Mitrovicu, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan zbog građanskih nemira. Takođe, kažu da terorističke grupe nastavljaju sa planiranjem mogućih napada na području Balkana uključujući Kosovo.

Ovo apdejtovanje podstaklo je i redakciju Srpskog telegrafa da to iskoristi kao argument za tvrdnje da CIA stoji iza ubistva Ivanovića.

“Da je na Ivanovićevom telu očigledan potpis CIA, dokaz je i to što je Stejt department neposredno pre tragedije obavestio svoje građane da se na KiM očekuju nemiri i teroristički akti.”

Na ovaj način doveli su čitaoce u zabludu da su ta dva događaja povezana. Osim toga, problematično je i to što je naslovnica tih dnevnih novina koncipirana tako da čitaoci steknu utisak da zaista imaju dokaze kojim potvrđuju da je američka agencija odgovorna za njegovo ubistvo.

Skenirana naslovnica Srpskog telegrafa

Naslov teksta kao i sam tekst, objavljen na drugoj i trećoj strani novina, pokazuju da nisu sigurni u to što tvrde na naslovnici, jer se zapravo pozivaju na ocene stručnjaka i analitičara u oblasti bezbednosti.

Skeniran tekst iz Srpskog telegrafa

Upozorenje Stejt departmenta prenelo je još nekoliko medija poput Kurira, Mondo portala, Alo portala  ali bez objašnjenja da nije samo Kosovo istaknuto i da se radi o redovnom ažuriranju podataka za sve zemlje.

Portal Telegraf.rs je ta upozorenja iskoristio i u tom kontekstu 16. januara objavio lažnu vest u kojoj tvrde da je “upozorenje za Kosovo”, koje slobodno ocenjuju alarmantnim, izdato dva dana pre njegovog ubistva. To nije tačno jer je Ivanović ubijen tog dana, 16. januara, a kao što smo već naveli Stejt department je ažurirao informacije deset dana pre toga. 

Taj medij nastavio je sa širenjem netačnih informacija na tu temu, pa su i 18. januara u naslovu teksta objavili: “Amerikanci upozoravaju svoje ljude da pored Kosova budu oprezni i u Bosni: Stigao novi alarm posle ubistva Olivera Ivanovića”

Tvrdnju iz naslova da je “stigao novi alarm posle ubistva” portal Telegraf.rs u tekstu više nigde ne pominje, a i nije tačno da je stigao “novi alarm” posle ubistva.

Zanimljivo je da su izdvojili i da je izdato i upozorenje za Bosnu i Hercegovinu.

I u slučaju te zemlje, na sajtu Stejt departmenta takođe stoji da su podaci ažurirani 10. januara i na isti način se turisti upozoravaju na to da budu oprezni zbog terorizma i minskih polja.

Istog dana, 18. januara Blic na svom sajtu objavljuje vest “NE PUTUJTE U BOSNU” Stejt department upozorio Amerikance na OPASNOST od mina i terorizma u BiH oslanjajući se takođe na informacije sa sajta američkog Ministarstva na kojem, međutim, ne piše “ne putujte u Bosnu”.

Na bezbednosna upozorenja osvrnuo se i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je, kako navodi Blic pozivajući se na agenciju Srna, izjavio da saopštenja Stejt departmenta u kojima se upozoravaju američki turisti da je opasno putovati u BiH predstavljaju dugoročnu strategiju, jer SAD još od Dejtonskog sporazuma pokušavaju da izgrade BiH kao unitarnu zemlju.”

Ova izjava jedan je od primera manipulacija kojima se služe političari, jer ove bezbednosne procene ne utiču na državno uređenje Bosne i Hercegovine.

Kada je reč o svim navedenim medijima koji su te bezbednosne procene tumačili kako im je odgovaralo, učestvovali su u širenju netačnih informacija, dezinformacija i manipulacija činjenicama.

Vanja Đurić, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Mondo ispravio je netačne navode (1. jun 2023); Portal Kurira ispravio je netačne navode (15. jun 2023).,

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA