Informer dokazuje da je požar podmetnut snimkom starim godinu dana


Portal lista Informer objavio je 24. jula vest da su grčka policija i nadležne službe došle u posed videa koji je konkretan dokaz da su ovonedeljni požari u Grčkoj podmetnuti. Međutim, snimak koji Informer navodi kao dokaz snimljen je prošle godine u izbegličkom kampu Morija na ostrvu Lezbos.

U vesti naslovljenoj „(VIDEO) POŽARI U GRČKOJ SU PODMETNUTI, OVO JE DOKAZ: Monstruozni piroman snimljen dok je palio šumu, kada je uvideo da je otkriven DAO SE U BEG!” Informer objašnjava kako je „piroman ili terorista, a možda i oboje, snimljen kako pali šumicu”, te da se veruje da će, budući da policija poseduje ovaj snimak, „monstruozni piroman uskoro biti iza rešetaka”. Te tvrdnje su neistinite, budući da je FN Tragač pronašao originalni snimak koji je iz jula 2017. godine sa ostrva Lezbos.

 

Snimak sa portala Informera i originalni snimak sa FB profila grčkog novinara Nasosa Gumenidisa

 

Snimak na kom se zaista može videti muškarac koji u masliniku potpiruje vatru objavjen je danas na Fejsbuk stranici We love Greece, ali se na njemu ne precizira gde i kada je snimak nastao, već je samo naglašeno da je snimak na svom blogu objavio grčki novinar Nasos Gumenidis. Na tom blogu, međutim, Gumenidis sam objašnjava da je snimak iz kampa Morije.

 

“Alo!” eksplicitno u naslovu optužuje čoveka sa snimka da “na duši nosi najmanje 70 ljudi” (25. jul)

 

Ovu vest su, pozivajući se na prošlogodišnji snimak, objavili i Telegraf, Kurir, Srbija Danas i Alo, koji čak eksplicitno u naslovu navodi da čovek sa snimka „na duši nosi najmanje 70 ljudi”.

Danka Mihajlović, FN Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA