Naprednjaci na izborima „pregazili“ opciju koja nije ni učestvovala


Beogradski tabloidi Alo i Informer proglasili su pobedu vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na lokalnim izborima u Majdanpeku i to nad opcijom koja na tim izborima – nije učestvovala.

Alo izveštava da su naprednjaci „pregazili Đilasa i Savez“. Ovakav scenario u apsolutnoj je suprotnosti s onim što su samo objavili nešto više od dve nedelje ranije (14. avgust) kada su, uz opasku „jaki samo na rečima“, konstatovali da „opozicija nije predala liste za izbore u Majdanpeku“.

Informer takođe piše kako su „naprednjaci u Majdanpeku pregazili Đilasov Savez za Srbiju“. Međutim, ovaj Savez zvanično je oformljen na sam dan održavanja izbora (2. septembar) i na njima nije učestvovao.

„Koliko je današnja pobeda SNS spektakularna govori i podatak da je Aleksandar Vučić u Majdanpeku na predsedničkim izborima osvojio oko 55 odsto, dok njegova lista večeras uživa podršku 65,5 procenata birača“, ocenio je Informer.

List ovde ne pravi razliku između Demokratske stranke (DS), desničarskog pokreta „Dveri“ i novoformiranog Saveza za Srbiju (SZS) koji čini ukupno devet političkih organizacija. „Informer“ tako podseća da je DS na lokalnim izborima održanim 2014. godine imao 23 odsto podrške, da bi četiri godine kasnije lista Dveri koja, po Informeru, „reprezentuje i demokrate i sve ostale članice Đilasovog Saveza za Srbiju“, osvojila tek 10,9 procenata.

Međutim, prema Članu 19 Zakona o lokalnim izborima, izborna lista se izbornoj komisiji dostavlja „najkasnije 15 dana pre dana određenog za održavanje izbora“, tako da novoformirani Savez za Srbiju u obliku koji je usvojen nekoliko sati pred zatvaranje biračkih mesta nije ni mogao učestvovati na izborima u Majdanpeku. Lokalne izbore za odbornike raspisuje predsednik Narodne skupštine, a od dana raspisivanja izbora mora proteći između 45 i 60 dana (Član 8).

Podaci iz Opštinske izborne komisije potvrđuju da se za 31 odborničko mesto u novom sazivu Skupštine opštine, na izborima održanim 2. septembra, nadmetalo ukupno sedam partija i grupa građana. Stanovnici Majdanpeka su na listiću mogli da zaukruže jednu od sledećih opcija:

  1. „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Majdanpek”
  2. „Milan Krkobabić – PUPS – I Majdanpek je Srbija”
  3. „Ivica Dačić i Dragan Marković Palma – SPS, Jedinstvena Srbija”
  4. „Doktor Marko Radulović – Srpski pokret Dveri”
  5. „Vlaška stranka – Most”
  6. „laška stranka”
  7. Grupa građana „Dosta je bilo – Upalimo svetlo”

Među ponuđenim izbornim listama, kao što se vidi, nema novoformiranog Saveza za Srbiju. Uprkos toj činjenici, izbori u Majdanpeku imali su svojevrstan medijski „uvod“, za koji su, u samom finišu kampanje, naprednjaci optužili upravo aktiviste Saveza. Navodno, grupa „batinaša“ napala je dvoje omladinaca SNS-a, „oteli i pocepali im izborni materijal“ i „urlali na njih i prisutne građane“.

Saopštenje je prenela agencija Tanjug, a potom i više medija u Srbiji, među kojima i Pink, Republika, Srbija danas, Alo i Informer. Ono što ovo saopštenje čini jedinstvenim jeste da su, po tvrdnjama lokalnog SNS-a, pristalice Saveza vređale sopstvene lidere. 

„Nećete nam vi zabraniti da uzimamo pare iz katarskih ambasada i od Velikog brata. Ko ste vi da govorite da ne smemo da tučemo žene i da lopovi ne smeju nikada više da pljačkaju narod i državu. Još jednom pomenite da je Boško ljotićevac i fašista, Đilasove milione, Jeremićeve veze sa Muslimanskom braćom, i završićete u kanalu“, piše u neverovatnom saopštenju koje su mediji nekritički preneli samo dan pre izbora.

 

Danijel Apro, FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA