„Tajni dokument CIA“ zapravo je 20 godina star osvedočeni falsifikat


Portal Srbija Danas objavio je 3. oktobra tekst u kojem „predstavlja dokument Centralne obaveštajne agencije (CIA) od 16. decembra 1998“. Ovim tajnim dokumentom, kako se navodi, „CIA sugeriše Vladi SAD da uplati 35 miliona dolara za rušenje režima u Beogradu“. Tekst je propraćen i navodnim strogo poverljivim dokumentima od četiri strane, a ovaj portal je stavio i vodeni žig preko fotografija, što se čini kada medij raspolaže ekskluzivnim fotografijama ili dokumentima. Međutim, utvrdili smo da se radi o osvedočenim falsifikatima, te da ovi papiri nisu ni ekskluzivni niti tajni, a ni originalni, a bili su deo velikog skandala iz januara 1999. godine.

Falsifikat zaštićen vodenim žigom

Ovaj „dokument“ izazvao je buru u srpskoj javnosti 12. januara 1999. godine, kada su ga na konferenciji za štampu novinarima predstavila tri tadašnja potpredsednika Vlade Srbije – Vojislav Šešelj, Milovan Bojić i Ratko Marković, o čemu je, razotkrivajući prevaru, tada pisao i nedeljnik Vreme u broju 430, u tekstu Miloša Vasića „Protokoli CIAnskih mudraca“, koji je dostupan na internetu i koji nudi pregršt dokaza da je reč o krivotvorenom dokumentu. Iz ovog teksta, analize izgleda i sadržaja dokumenta, kao i iz dostupnih arhiva na internetu očigledno je da je dokument o kojem je reč falsifikat.

Pre svega, prema CREST sistemu za pretragu repozitorijuma javno dostupnih dokumenata Centralne obaveštajne agencije (CIA), pod navedenim datumom – 16. decembrom 1998, zavedeno je 11 dokumenata, od čega se osam odnosi na Jugoslaviju. Nijedan od njih izgledom niti sadržajem ne liči na navodni citirani dokument.

Nedvosmisleni dokaz da se radi o falsifikatu je što se tekst ovog dokumenta skoro u potpunosti poklapa sa tekstom dokumenta Instituta za mir SAD (USAP) koji je takođe dostupan na intenetu. Reč je o dokumentu „Yugoslavia – Building Democratic Institutions“, kojim ova institucija sugeriše američkim vlastima koliko treba uložiti u razvoj demokratije u tadašnjoj Jugoslaviji. Tekst koji je objavio portal Srbija Danas odnosi se samo na jedno poglavlje ovog izveštaja „Promocija demokratije u Jugoslaviji“. Na internet verziji ovog dokumenta na prvoj strani jasno piše da je ovaj izveštaj u skraćenoj formi postavljen na sajtu Instituta za mir 12. decembra 1998. i da je od strane trojice prethodno navedenih srpskih potpredsednika Vlade pogrešno predstavljen kao navodno strogo poverljivi dokument CIA. Dakle, ovaj dokument je bio javno dostupan od 1998. i izdala ga je nezavisna institucija, koju je osnovao američki Kongres – Institut za mir SAD, a ne CIA.

Kao što se navodi u pomenutom tekstu lista Vreme – ne samo da je pomenuti dokument falsifikovan, već je prilično loše falsifikovan, pa se grb CIA grafički loše uklapa u ostatak teksta, a sve to objavljuje tzv. Balkanski institut (The Balkan Institute) koji je, sudeći po lažnom dokumentu, ogranak CIA. Međutim, taj ogranak u stvarnosti ne postoji.

Ovu lažnu vest, predstavljajući „tajne dokumente CIA“ objavili su i Alo i portali Dnevne, Govori Srbija i Srbija javlja.

Danka Mihajlović

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA