Informer proglasio svoju laž „svetskom ekskluzivom“, pa je obrisao


Portal Informera objavio je 20. oktobra tekst pod nazivom „(MONSTRUOZNE FOTOGRAFIJE) SVETSKA EKSKLUZIVA! Pogledajte kakva su ZVERSTVA Saudijci radili nesrećnom novinaru Kašogiju! Telo mu je raskomadano i odrano, GLAVA ODSEČENA!“. U tekstu se nalaze fotografije raskomadanog tela saudijskog novinara Džamala Kašogija, za koje je Informer tvrdio da „prikazuju svu monstruoznost ovog zločina“.

Vest je preneo i zvanični Tviter profil Vikiliksa, pogrešno referišući na Informer kao na „bosanski dnevnik“. Ipak, Vikiliks je zauzeo distancu prema tumačenju Informera, navodeći da u turskim medijima nema spornih fotografija, iako Informer potpisuje turske medije kao izvor. Istog dana se na istom Tviter profilu pojavljuje i ispravka: „Fotografije su recikaža slika drugog incidenta koji je prethodio Kašogijevom ubistvu. Informerova ’svetska ekskluziva’ je lažna vest“.

Tvitovi Vikiliksa (zatamnjene su fotografije sa uznemirujućim sadržajem)

Informer je obrisao tekst sa svog sajta, ali je kopija objave ostala zabeležena ovde. Upozoravamo čitaoce da link sadrži izuzetno uznemirujuće sadržaje.

Saudijski novinar Džamal Kašogi, izrazito kritički nastrojen prema vlastima Saudijske Arabije, nestao je 2. oktobra 2018, a poslednji put je viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu. Saudijska Arabija priznala je danas, 20 dana nakon nestanka, da je novinar Džamal Kašogi ubijen u „zločinačkoj operaciji“.

Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA