Nova stranka širi fotošopirane rezultate istraživanja


Nova stranka je preko svojih zvaničnih profila na Fejsbuku i Tviteru juče, 11. novembra, podelila fotošopirane rezultate istraživanja prema kojima bi na parlamentarnim izborima trenutno imala podršku 4,3% birača.

Priložena ilustracija zapravo potiče iz Blica, koji je juče objavio rezultate istraživanja agencije Faktor plus. Na prvom mestu po procenjenoj podršci birača nalazi se Srpska napredna stranka sa 53,6%, nakon čega slede Savez za Srbiju i SPS, čime se završava lista opcija koje bi prežle cenzus. Ispod cenzusa našle bi se SRS, PSG, PUPS, SPAS, SNP, DSS i SDS kao poslednja navedena, sa 1,2% podrške. Za Novu stranku, dakle, rezultati uopšte nisu prikazani.

To nije sprečilo ovu partiju da putem svojih zvaničnih kanala komunikacija proširi amaterski fotošopiranu fotografiju, na kojoj se prevara može uočiti i bez uvida u originalnu ilustraciju: naime, slova kojima je ispisana sintagma „Nova stranka“ bleđe su boje u odnosu na ostala i nisu posložena u ravan.

Nova stranka je na poslednjim parlamentarnim izborima (2016) nastupila u koaliciji sa Demokratskom strankom, Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini i strankom Zajedno za Srbiju, kada su osvojili 6,02% glasova.

Fake News Tragač

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA