Blic upozorio čitaoce na laž, pa sam poverovao u nju dve i po godine kasnije


U Nešvilu, u američkoj državi Tenesi, ne stanuje nijedan poštar koji je plejboj iz šezdesetih, imitator Džonija Keša i otac više od 1.300 nepriznate dece. Ova vest u potpunosti je izmišljena. Na nju je još 2016. upozoravao dnevni list Blic. Međutim, dve i po godine kasnije priča se ponovo zavrtela i kao istinitu preneo ju je čitav niz media u zemlji i regionu. Između ostalih i – Blic. Drugim rečima, medij koji je doslovno upozorio da pazimo u šta da verujemo na internetu, poverovao je u ono za šta je sam napisao da je laž. 

Sve je počelo u februaru 2016. kada je portal World News Daily Report objavio fiktivnu priču. Vest je postala popularna na društvenim mrežama, ali je isto tako vrlo brzo ustanovljeno da je lažna. O tome je, između ostalih, pisao i Snopes. Portal World News Daily Report odranije je poznat kao generator manipulativnog sadržaja. U analizi njihove lažne vesti o navodnom tinejdžeru koji je oplodio 16 maloletnica, Fake News Tragač je u decembru 2017. podsetio na njihovu čuvenu manipulaciju s poštarom iz Tenesija (a koju je u Srbiji objavio tabloid Alo.

Prvobitno je na lažnu vest ukazivao i Blic. U tekstu pod naslovom „Prava istina o ’poštaru koji je napravio 1.300 dece’“ stoji da su svi likovi koji se pojavljuju u vestima World News Daily Reporta „u potpunosti izmišljeni i bilo kakva sličnost između njih i nekog drugog lica, može da bude samo čudo“. Na ovom mestu se objašnjava da dve fotografije koje prate tekst takođe nisu autentične. Jedna prikazuje ratnog veterana iz Drugog svetskog rata, a druga Dejvida Stokmana, finansijskog eksperta iz administracije Ronalda Regana.

„Ovakvi sajtovi nisu retkost, zato pazite šta i gde čitate na internetu“, upozorio je Blic.

Međutim, dve i po godine kasnije, na najposećenijem portalu u Srbiji osvanula je vest: „GLUMIO DŽONIJA KEŠA Utvrđeno da je penzionisani poštar iz SAD (87) otac 1.300 DECE: Šezdesete su bile dobar period (VIDEO)“. Stara priča reciklarana je u Blicu i u međuvremenu je, izgleda, za njih postala istinita.

„Kontraceptivne metode nekada nisu bile preterano popularne. Nemam čega da se stidim“, preneo je list navodnu izjavu izmišljenog poštara. „Šezdesete su bile dobar period i ja sam umeo da na odličan način odglumim Džonija Keša, što se ispostavilo kao fenomenalna stvar sa damama. Neke su čak i mislile da sam stvarno on. Ne znam da li su zaista verovale u to ili su pokušavale da sebe ubede, ali ko sam ja da ih odbijem.“

Blic dalje prenosi i svedočenje fiktivnog privatnog detektiva Sida Roja koji je, kako kaže, godinama radio na ovom slučaju: „Sve je počelo 2001. godine kada su me dva muškarca koja se nisu ni poznavala angažovala da im pronađem biološke očeve. Nakon potrage bio sam zapanjen spoznajom da oni imaju istog oca. Tada je misterija počela da se otkriva i postala je moja lična misija, pa sam svaki put kada bih imao slobodno vreme tražio još slučajeva. S vremenom je testiranje DNK postalo izuzetno jeftino i jednostavno, pa mi je pomoglo da prikupim mnogo informacija tokom proteklih godina.“

Lažnu vest koju je Blic svojim izveštavanjem doveo do apsurda, kao istinitu objavio je i portal Srbija Danas prenoseći je kao „ŠOK OTKRIĆE“. Priča o poštaru s više od 1.300 potomaka može se pročitati i na portalima: S-Media, Like Mag i Dnevno.rs. Kao izvor često se citira B-92, međutim, na toj adresi ova vest više ne postoji. Da citiramo Blic: „Pazite šta i gde čitate na internetu“.

Danijel Apro, Fake News Tragač

Napomena: Blic je nakon pisanja FN Tragača uklonio tekst sa sajta.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA