Kako se lagalo o protestima 16-17. marta


Redakcija FakeNews Tragača pratila je izveštavanje medija o protestima 16. i 17. marta u Beogradu, trudeći se da zabeleži dezinformacije koje su tom prilikom plasirane u medijima. U nastavku teksta donosimo vam pregled detektovanih lažnih vesti, a listu ćemo proširivati u skladu sa prikupljenim dokazima. Ukoliko ste i vi uočili sumnjiv medijski sadržaj o ovoj temi, možete ga prijaviti ovde

Prištinska "Koha" nije proglasila Obradovića herojem

Portali Republika, Kurir i Informer preneli su vest da je Boško Obradović nakon sinoćnjeg protesta obeležen kao heroj u kosovskom mediju Koha. Oni su okačili i prikaz dela članka koji je Koha pisala o sinoćnjim događanjima u Beogradu kao dokaz svojih navoda. U razgovoru sa kolegom iz Albanije Merdžanom Dacijem došli smo do informacije da u istaknutom delu navedenog članka piše samo da je „određen broj demonstranata pod vođstvom Boška Obradovića, lidera Dveri, ušao u zgradu televizije.“

Dragan J. Vučićević, neuspešan albanolog

Gostujući u emisiji na televiziji Pink, glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević je, pokazujući na članak Gazete Expressa, izneo tvrdnje da je taj medij objavio vest o tome kako je Dragan Đilas u sinoćnom protestu pretučen (pogledajte video). Uvidom u članak, kolega sa albanskog fact-checking sajta Faktoje Merdžan Daci pojasnio nam je da se u članku Dragan Đilas spominje samo kao učesnik protesta, bez ikakvog navođenja da je pretrpeo povrede.

Dragan J. Vučićević, neuspešan video forenzičar

Glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević je u gostovanju na Pinku naveo i da je novinarka Tatjana Vojtehovski podelila na Tviteru lažni snimak nasilja policije nad demonstrantima jer se, po njegovim rečima, na snimku ne vidi zgrada RTS.  Iako ne možemo da potvrdimo šta se u zgradi dogodilo, možemo ovom prilikom da konstatujemo da taj i sledeći snimak koji je Vojtehovski podelila jeste prikazivao zgradu RTS, kao što se može videti na priloženoj fotografiji, ali i na fotografijama Tanjuga.

Alo ni iz čega učitao likovanje "ustaša i muslimana"

Alo je danas preneo i da hrvatski i bosanskohercegovački mediji „likuju“ zbog demonstracija koje su se odigrale u centru Beograda, odnosno da navodno podržavaju predstavnike Saveza za Srbiju i nasilno rušenje vlasti. U tekstu pod naslovom „Ustaše i muslimani bodre Boška, Jeremića i Đilasa“ Alo kao sporne citira naslove 'Svi u napad' i 'Haos u Beogradu'.

Naslov „Svi u napad“ zaista se nalazio u naslovu bloga koji je hrvatski portal Index.hr vodio uživo tokom protesta, ali je predstavljao citiranje parole koji su uzvikivali okupljeni. Sa druge strane, portal BiH lista Dnevni avaz je u nadnaslovu svog bloga napisao „Haos u Srbiji“, što bi se – doduše tendenciozno – moglo povezati sa željom za nasiljem na ulicama glavnog grada Srbije, da i sam Alo tokom celodnevnog izveštavanja nije koristio još naglašenije senzacionalističku opremu, poput „Neredi ispred Predsedništva!", „Sramno ponašanje pristalica opozicije i njihovih nasilnika!", „Zaplenjeno oružje, ovo je bio plan demonstranata kojim bi ubili DESETINE LJUDI!" i slično.

Portal NS uživo demantovao sam sebe

Portal NS uživo objavio je tekst čijim naslovom tvrdi da su „huligani na silu ušli u RTS, pretili i polupali stakla i inventar“. U sledećem pasusu ovaj portal demantuje navode iz naslova: „Na lice mesta je stigla i policija, a nije bilo incidenata“. Ipak, da je po dolasku policije bilo incidenata potvrđuju svedočenja prisutnih novinara. 

Alo slagao da N1 poziva na ubistvo predsednika

Portal lista Alo objavio je vest kojom tvrdi da TV N1 poziva na ubistvo predsednika Srbije, navodeći kao dokaz to što je jedan korisnik Fejsbuka tokom lajv prenosa protesta ostavio na videu N1 komentar „Samo napred, treba ponoviti rumunski scenario, streljati Vučića“. Ovim povodom se na Tviteru oglasio direktor N1 Jugoslav Ćosić, rekavši da „medijski SS odred Alo optužuje N1 da poziva na ubistvo predsednika Srbije zbog komentara na FB Live koji je nemoguće kontrolisati“.

Alo je takođe povodom protesta koji su se dogodili dan ranije takođe optužio medije iz Hrvatske da pružaju podršku Savezu za Srbiju, kao i da slave „ustaštvo" i politiku nasilja. Tu ocenu su potkrepili komentarima čitalaca ispod tekstova u kojima je izveštavano o dešavanjima u i oko zgrade Radio-televizije Srbije.

U tekstovima „Prosvjednici u Beogradu upali u zgradu televizije. Nasilno su izbačeni" ili „Sedam godina Vučićeve diktature i laži je završeno večeras': Policija iznijela prosvjednike iz zgrade RTS-a", sem citata Boška Obradovića u naslovu drugog teksta, nemaju navijački naboj, ali pojedini komentari bi mogli da se okarakterišu kao zluradi. Nažalost, uglavnom se uklapaju u politike komentarisanja dostupne ovde i ovde.

Prema RTV-u, protest je organizovala - pozicija

Radio-televizija Vojvodine objavila je, verovatno greškom, vest da je ispred policijske stanice u Bulevaru despota Stefana okončan protest pozicije. Naslov je kasnije izmenjen, ali smo sačuvali originalnu verziju: 

Ranije je, istog dana, RTV objavila pismo podrške RTS-u, čemu će FN Tragač posvetiti poseban tekst.

Haradinaj nije napao jug Srbije za vreme protesta

Alo je jedan od svojih naslova posvetio i napadu Haradinaja na jug Srbije „dok opozicija udara na Beograd". Iza manipulativnog naslova krije se dvostruka neistina - niti je u tekstu reč o Haradinaju (citiran je član veća premijera Halil Maroši), niti o napadu na jug Srbije. Marošijev tekst je kritički intoniran prema predsedniku Vučiću, ali ne najavljuje napad niti „paljenje juga" Srbije.

Espreso poverovao u neistinit tvit

Portal Espreso izvestio je da je „službenik ambasade SAD upao u zgradu RTS i tukao policiju” citiranjem anonimnog tviteraša za kojeg sami kažu da „podržava vladajuću stranku". On je navodno na fotografiji sa protesta prepoznao Denisa Ibišbegovića, službenika ambasade SAD. Prisustvo Ibišbegovića već je ranije korišćeno da bi se američka ambasada dovela u vezu sa protestima, ali ono što je problematično je da na slikama uopšte nije pomenuti službenik ambasade, već Zoran Đajić, predsednik udruženja „Kamen Srbije". Đajića je Espreso već citirao uz objavljivanje njegovih tvitova i fotografija kada je on predlagao blokadu autoputa zbog nerazjašnjenih okolnosti udesa na naplatnoj rampi u Doljevcu.

Dezinformaciju je preneo i Tviter profil @EnemiesOFSerbs:

Zoran Stanojević nije "stao na stranu naroda"

Dok su demonstranti još bili u zgradi Radio televiziji Srbije, Fejsbuk stranica Stop diktaturi-Protiv sistema deli fotografiju urednika portala RTS-a Zorana Stanojevića uz poruku „Zoran Stanojević večeras stao na stranu naroda! BEOGRAĐANI SVI KRENITE PREMA RTS-U!!!“.

Međutim, u tekstu koji 19. marta prenosi Udruženje novinara Srbije, pozivajući se na video obraćanje Zorana Stanojevića međunarodnim organizacijama, ne postoje dokazi da je on na bilo koji način „stao na stranu naroda“, već samo da je razgovarao sa demonstrantima i da ih je čak odgovarao od ideje da odu do režije i uključe se uživo u program.

„Krenuo sam ka dnevničkom studiju u kome se emituje glavna emisija vesti. U hodniku sam se sudario sa grupom od oko 50 protestanata koji su tražili da uđu u režiju. Prepoznali su me, okružili i zahtevali da ih odvedem u režiju. Rekao sam im da to nije moguće. Odvraćao sam ih od te ideje i rekao im da nije dobro to što rade, kao i da kada bi ušli u režiju program bi bio prekinut“, naveo je Stanojević, prenosi UNS.

Objava Fejsbuk stranice „Stop diktaturi-Protiv sistema“ podeljena je više od trista puta, a neki od komentara su „Bravo, Zorane“, „Pametan čovek“, „Svaka čast“ i slično.

Imajte u vidu da se na spisku ne nalaze vesti za čiju su nam proveru neophodni dodatni izvori, na čije izjave još čekamo. Potrudićemo se da sve slučajeve razrešimo u razumnom roku.

Redakcija FN Tragača

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Espreso obavestio nas je da je uklonio sporni tekst.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA