Informer najavio lažne vesti na svom portalu – i bio je u pravu


Informer je u subotu, 23. marta, objavio kako „žuti hejteri“ pripremaju sajber napade na taj portal, s ciljem da lažnim vestima „izazovu haos i paniku“ u Srbiji. Iako na sajtu Informera nema promena koje bi ukazivale na uspešne sajber napade trećih lica, ostvarilo se predviđanje ovog tabloida da će se na domenu www.informer.rs u narednom periodu naći lažne vesti, od kojih neke zaista – kao što je uredništvo upozorilo – mogu da uzrokuju paniku u Srbiji.

Tako se Informer našao među medijima koji su preneli paničnu najavu solarne oluje na čijem će se udaru naći GPS i telekomunikacije. FakeNews Tragač je već pisao o ovom slučaju, nakon što se pokazalo da su manipulativne interpretacije, među kojima je bilo i onih koje predskazuju otkazivanje mobilnih telefona, bile potpuno neutemeljene.

Informer nam dalje otkriva snimak koji „Pentagon krije od javnosti“, a na kojem se vide detalji bitke za Los Anđeles iz 1942. godine. Međutim, snimak koji Pentagon navodno krije (zbog, kako se navodi, tumačenja da bitka nije vođena sa Japancima nego sa vanzemaljcima), a Informer ga navodno ekskluzivno predstavlja javnosti, postoji na internetu već desetak godina, postavljen je na mnoge Jutjub kanale i ima stotine hiljada pregleda, pa se ni u kom pogledu ne može smatrati tajnim.

Potom, na polju medicine, Informer piše o hormonalnim promenama koje bude erotski naboj u proleće, uz procenu da će taj naboj trajati do Blagovesti, tj. do 7. aprila. A kako se sačuvati od „prolećnog udara“? Tako što ćete napraviti amajliju od „soka života“ koji – navodi se – lanenom krpicom treba pokupiti iz zasečene grančice vrbe.

Ukoliko je Informer ispravno locirao izvore napada na svoj sajt, „žuti hejteri“ su osim navedenih manipulacija objavili i laž da je Dragan Đilas „priznao da u SAD dogovara haos u Srbiji“, odnosno da je Sergej Trifunović psovao patrijarha.

Redakcija FakeNews Tragača će i narednih dana pratiti posledice navodnih sajber napada na Informer.

FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA