Solarna oluja spržila samo novinarsku etiku


Ako čitate ovaj tekst na telefonu imate sreće, jer je katastrofična solarna oluja najavljena za subotu na portalima Alo, Srbija danas, Espreso i Smedia, spržila samo novinarsku etiku u ovim informativnim kućama. Koristeći naslove poput „SUTRA ĆE VAM OTKAZATI TELEFONI! Do Zemlje stiže ubitačna oluja sa Sunca, na udaru GPS, mobilni, sateliti, preti KATASTROFA!”, ovi portali objavili su priču koju je prethodno već plasirao hrvatski portal Index, ali bez naslova punog obmana.

Vest je izvučena iz tvita Tamite Skov, koju svi pobrojani mediji iz nekog razloga zovu Tamitom Snou, a koja je najavila solarnu oluju za subotu koja bi mogla da ima uticaja na GPS sistem i radio veze. Iako je najavila da je ova solarna oluja jačeg intenziteta, o katastrofi nije napisala ni reč.

Koliko tačna mogu biti predviđanja solarnih oluja rekla je u odgovoru pratiocima na Tviteru Tamita Skov: „Nemojte se strogo držati datuma dolaska oluje. Svemirska meteorologija današnjice nalazi se na nivou zemaljske meteorologije iz šezdesetih godina.”

Petar Klaić, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Espreso ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA