Srbija preživela još jedan „monstruozni plan” rušenja


Pratimo li izveštavanje domaćih medija, možemo zaključiti da je Srbija preživela još jedan pokušaj državnog udara. Nakon crvenih beretki i žute patke, Bugara i tajkuna, Zorane Mihajlović i makedonskog ogranka CIA-e, uloga napadača je pripisana lideru Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanu Ugljaninu, o kome je iznet niz netačnih informacija nakon što se u Prištini sastao sa kosovskim političarem Aljbinom Kurtijem. Među medijima koji su izneli dezinformacije su Tanjug, Politika, Blic, Telegraf, B92, Alo, Sputnjik, Srbija danas, Vesti online, Espresso i Republika.

Navedeni mediji prenose da se Ugljanin sa Kurtijem sastao u trenutku održavanja izbora na Kosovu, dok su se prema navodima BNV Ugljanin i Kurti sastali dan ranije, odnosno u subotu uveče.

Sputnjik je Ugljanina pogrešno predstavio kao predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), iako tu funkciju obavlja Esad Džudžo. Dezinformaciju su dalje preneli Blic, Srbija danas, Vesti online, Telegraf i B92 i Espresso. Dalje u tekstu Sputnjik navodi da je Ugljanin na svom Fejsbuk nalogu hvalio Aljbina Kurtija, ali takve objave nismo pronašli na zvaničnim stranicama Sulejmana Ugljanina i SDA. Pomenuti komplimenti nalaze se na stranici SandzakAVAZ, za koju iz SDA tvrde da nije zvaničan nalog, već stranica koja objavljuje vesti iz Sandžaka. Vest o hvalospevu prenose i Blic, Srbija danas, Vesti online, Telegraf, Alo i B92.net, Espresso i Politka.

Redakcija Alo-a posvetila je sastanku Kurtija i Ugljanina dva teksta i u njima iznela još nekoliko neosnovanih teza. U prvom oni navode kako su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj u martu ove godine poslali Redžepa Hotija da zajedno sa Ugljaninom ruši Srbiju. Ako se učestvovanjem na tribini o razvoju u oblasti kulture i sporta u procesu uspostavljanja regionalne stabilnosti na Balkanu ruši Srbija, onda su novinari Alo-a u pravu, ali u formalnom delu razgovora koji je dostupan na internetu nema ni govora o bilo kakvom rušenju Srbije.

U drugom tekstu o susretu Ugljanina i Kurtija Alo navodi da su se njih dvojica „dogovorili o zajedničkom nastupu protiv Srbije tako što će Kurti lobirati za Suljin projekat takozvane sandžačke republike, koja bi se pripojila takozvanoj velikoj Albaniji, a Ugljanin će za uzvrat nepriznatoj državi Kosovo obezbediti podršku Bosne i Hercegovine gde god joj bude potrebna”. Alo je ovu informaciju o „monstruoznom planu” navodno dobio od dobro obaveštenog izvora, a u svom tekstu navode i da je ovu informaciju potvrdio i sam Kurti objavom na svom Fejsbuk profilu. Ipak, konsultovanjem poznavaoca albanskog jezika došli smo do prevoda objave koji ne govori o „zajedničkom nastupu protiv Srbije”, već samo o tome kako se tzv. Kosovo zalaže za bolji položaj Sandžaka u Srbiji.

Ivan Subotić i Darija Stjepić, Fake News Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Espreso obavestio nas je da je uklonio sporni tekst sa svog sajta, a potom je objavljena i ispravka.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA