Večernje novosti intervjuisale „profesora Bečkog univerziteta” koji nikada nije bio profesor


„Večernje novosti“ su u svom štampanom izdanju od 15. jula objavile intervju sa Hanesom Hofbauerom, potpuno ga pogrešno predstavivši kao profesora ekonomske i društvene istorije sa Bečkog univerziteta. Kako je za FN Tragač mejlom potvrdio sam Hofbauer, on nije, niti je ikada bio profesor na bilo kom fakultetu, a bavi se novinarstvom i izdavaštvom.

Internet pretraga na srpskom, engleskom ili nemačkom jeziku ne bi vas dovela ni do najmanje indicije da je sagovornik „Večernjih novosti“ profesor na Bečkom univerzitetu. Bilo koja dostupna biografija Hofbauera, uključujući i onu sa sajta izdavačke kuće Promedia, na čijem je čelu upravo Hofbauer, sugeriše da je on još davnih dana na pomenutom univerzitetu studirao ekonomsku i društvenu istoriju, ali ne i da je ikada bio profesor.

Još je neshvatljivije to što su „Večernje novosti“ pogrešno predstavile čoveka sa kojim su radile intervju, kad se uzme u obzir da se Hofbauer ne pojavljuje prvi put u srpskim medijima i da su ga čak i „Večernje novosti“ u ranijim tekstovima pravilno predstavljale kao istoričara i publicistu iz Austrije ili kao novinara i ekonomskog istoričara.

Nijedan od medija koji su kasnije preneli ovaj intervju – Tanjug, B92, Kurir, Informer, Nova srpska politička misao, Pravda, Vidovdan, Argumenti, kao i mnogi regionalni portali – nije proverio ko je Hofbauer i čime se bavi, već su, prepisujući, dali dodatni legitimitet Hofbauerovim stavovima.

Najzanimljivi je slučaj portala Informera, koji je čak dva puta istog dana objavio tekst kojim se prenosi intervju sa Hofbauerom – prvi put se kao izvor navodi Tanjug, a sedam sati kasnije banjalučki RTRS. Dok u prvom slučaju naslov počinje sa „Austrijski profesor”, u drugom slučaju Informer u naslovu zaključuje: „Nemci su ukapirali, najzad”.

Hofbauer je čest sagovornik domaćih medija zbog svojih antiimperijalističkih stavova i interesovanja za Istočnu Evropu, te je i u pomenutom intervjuu „Večernjim novostima“ naslovljenom „Zbog Srebrenice EU tera i u zatvor” komentarisao odnos zakonodavstva EU prema negiranju genocida. Međutim, ovo je prvi put da ga mediji predstavljaju kao profesora.

Danka Mihajlović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA