Nije počeo rat koji je Alo zakazao za 28. novembar


Portal lista Alo najavio je 19. novembra još jedan rat, koji su – prema prognozama ovog lista – Albanci planirali da započnu deset dana kasnije, u nameri da napadnu jug Srbije.

Najava ekstremistkičkih akcija povodom albanskog Dana zastave nije se obistinila, a bila je bazirana na najavi da će preševski Albanci tog dana organizovati protest, kako bi ukazali na probleme sa kojima se suočavaju. Zbog razornog zemljotresa koji je zadesio Albaniju 26. novembra, usled kojeg je poginulo više od 50 ljudi, protest nije održan, već je priređen skup solidarnosti, a građani Preševa položili su cveće u spomen nastradalih.

Lažnu vest je sa portala Alo preuzeo i portal Lepdh, za koji se – paradoksalno – u impresumu navodi da ga je osnovala Evropska liga za zaštitu ljudskih prava.

Tokom prethodne dve godine tabloidi su najavljivali upad ROSU na sever Kosova (april 2018), napad na sever Kosova tokom Mundijala (jul 2018), albansku invaziju na Srbiju i Grčku (septembar 2018), haos na Ibru (novembar 2018), poziv subotičkih Albanaca na pokolj Srba (februar 2019), haos koji Albanci priređuju u Novom Sadu (mart 2019), kao i upad ROSU na sever Kosovske Mitrovice (oktobar 2019). Sve ove najave pokazale su se kao lažne.

FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA