Lažne poliglote godinama reklamiraju „čarobnu metodu za učenje jezika“


Ovih dana se na pojedinim portalima koji prikazuju Gugl oglase pojavila reklama za „novu 2-nedeljnu formulu Aarona Stonea za automatsko učenje stranog jezika“. U jednoj verziji „99% kupaca je uspelo da nauči engleski jezik i reši se blokada prilikom konverzacije“, dok je u drugoj identičan procenat sa učenicima nemačkog jezika. Međutim, kako smo utvrdili, niti je ova metoda nova i revolucionarna kako se reklamira, niti je novo što se reklamira očiglednim lažima. Jedino što je ‚‚novo“ je što su lažne poliglote i izmišljeni zadovoljni korisnici dostigli novi nivo prevare.

Pingulingo, knjiga za učenje engleskog i Lernelingu za učenje nemačkog jezika već nekoliko godina se reklamiraju na domaćim portalima kroz promotivne tekstove i plaćeno oglašavanje. To ne bi bilo problematično da se pri reklamiranju ne koriste lako proverljivim obmanama. Ove knjige, prema našim saznanjima, nije moguće kupiti oflajn, te je jedini način da se pazare preko veb platformi gde uz ostavljanje ličnih podataka i popust od 50% koštaju 4.690 dinara. Na istoj platformi savetuju momentalnu kupovinu, budući da će se „već od sutra ova fantastična knjiga prodavati po punoj ceni“. Ni „Pingulino“ ni „Lernelingu“ nisu zavedene na servisu Cobiss, što znači da ih nema ni u jednoj biblioteci u Srbiji.

 

Lažne poliglote

Sudeći po reklamama, navodni autori ovih knjiga su Aaron Stone (Pingulingo) i Franz Reimann (Lernelingu). Internet pretragom nismo uspeli da nađemo nikakve dodatne podatke o ovim autorima, sem što im se pripisuje autorstvo ovih knjiga i otkrivanje „čudotvornog metoda za učenje jezika“. Iako bi očigledno trebalo da je reč o dve različite osobe, u ovim reklamama su ispod iste slike čoveka sa bradom potpisana oba „autora“. Identične objave prisutne su u skoro svim zemljama regiona i Istočne Evrope.

Štaviše, ista slika je i ranije bila u opticaju kada se pre nekoliko godina reklamirao takođe „revolucionarni“ metod učenja stranih jezika Ling Fluent, koji je zagovarao još jedan lažni poliglota – Leo Anders. U nekim verzijama ovaj metod se nazivao i „Easy Phrases“. Budući da je Ling Fluent bio popularan 2016. i 2017. godine, stranice na kojima se reklamirao uglavnom nisu aktivne, ali se i dalje može naći na nekoliko mesta i u tekstovima na raznim jezicima koji su i tada konstatovali da se radi o sumnjivom reklamiranju. Ova fotografija je zapravo samo jedna od pregršt stok fotografija koje se na internetu nalaze u takozvanim bankama slika.

Za Arona, Franca i Lea zajedničko je da su bez problema savladali 23 jezika. Upravo toliko jezika govori i „poliglota“ Davor Vorgić koji je prošle godine „Srbima predstavio svoju slavnu 2-nedeljnu formulu za učenje jezika“ putem Kurira i Pravde. Hrvatima je „svoju slavnu formulu“ predstavio Davorin Vrdoljak, a Slovencima Damjan Vehovarja. Začuđujuće, svi oni govore upravo 23 jezika.

 

„Zadovoljni korisnici“

Internet prevara ne bi bila potpuna da se po ustaljenoj šemi sa svih strana ne pojavljuju oduševljeni zadovoljni korisnici.

Na desetine zadovoljnih korisnika podelilo je svoja iskustva. Međutim, svi oni imaju svoje dvojnike na stranicama na raznim jezicima. Iako su iskustva do tančina istovetna, imena su prilagođena govornim područjima iz kojih navodno dolaze.

Iako se ove knjige za učenje jezika mogu naručiti samo preko interneta i iako se nigde ne navodi adresa na koju bi kupci mogli da pošalju svoje utiske, to očigledno nije sprečilo „zadovoljne korisnike“ da svoje oduševljenje podele i u formi pisama. Tako je i u srpskoj i u poljskoj verziji razvedena žena „odlučila da poradi na sebi“, ali ne „kao druge ucviljene ostavljene žene – teretana, frizura, nokti“, već je naučila tri strana jezika koja perfektno govori.

 

Mehanizam prevara

Ovo je još jedno u nizu lažno oglašavanje koje je Tragač identifikovao. Potpuno identičan mehanizam prisutan je i pri oglašavanju kapsula Puridon i Fleckosteel, kapsula za mršavljenje Nutrivix, kao i platforme za trgovanje binarnim opcijama Binatex.

Danka Mihajlović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (3. avgust 2023): Portal Kurira objavio je ispravku i izvinjenje čitaocima u vezi sa analiziranim sadržajem.

 

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA