Novi PowerPoint virus zapravo je punoletna lažna uzbuna


Fejsbukom i domaćim portalima širi se poruka o navodno opasnom mejlu pod nazivom „Život je lep” na različitim jezicima, koji sadrži PowerPoint fajl sa opasnim virusom zbog kog „nestaju svi podaci sa računara” i koji „nijedan antivirusni program ne može da uništi”. Utvrdili smo, međutim, da je reč o lažnoj uzbuni staroj 18 godina.

Poruka upozorava da, nakon što otvorite mejl, „osoba koja vam je poslala e-poštu dobija pristup svim vašim podacima, lozinkama i informacijama”. Iza poruke navodno stoji haker pod nazivom Vlasnik života”, sa željom da uništi što više računara. Uz tekst stoji i molba da se poruka pošalje što većem broju ljudi.

Ova lažna vest, koja je dobila i svoju stranicu na Vikipediji, postoji na internetu već skoro dve decenije i neprestano se pojavljuje u različitim državama.

Kako piše Snopes, ovaj mejl se reciklira sa pomalo izmenjenom porukom od januara 2002, kada se prvi put pojavio na portugalskom. Od tada je preveden na engleski i mnoge druge jezike. Septembra 2002. pojavljuje se isto upozorenje, ovaj put u vezi sa mejlom pod nazivom „Everything is Beautiful” i ponovo 2003. kao „Everything is Wonderful”.

Slična poruka počinje da kruži 2008, ovaj put sa dodatkom da je Snopes potvrdio da se radi o virusu.

Nemački policajac Roland L. 2012. počinje da širi ovu lažnu vest po svojoj državi, a tamošnji korisnici Fejsbuka je ponovo oživljavaju sledeće godine.

Vest koja je počela da se širi među Fejsbuk korisnicima u Srbiji uz originalnu objavu sadrži i savet da se na Skajpu izbegavaju profili ivchetoo 225” i ivchetoo 05” jer je to „veliki virus koji automatski zarazi vaš uređaj”.

Međutim, utvrdili smo da ova dezinformacija datira iz 2014. i potiče iz Rusije, a 2015. se širila i u Kazahstanu. Ona upozorava da se radi o „novom virusu koji će uništiti hard drajv”.

U Srbiji se na društvenoj mreži Fejsbuk ova objava počela širiti u decembru prošle godine, a portali Srbija danas, Novosti.rs i Zdravirecepti.net su ovih dana preneli tu vest.

Marko Apostolović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA