SNS-ov spot zabranio je REM, a ne opozicija niti N1


Na jučerašnjoj naslovnoj strani Informera navodi se da je „zabranjen Vučićev spot”, nastao u okviru predizborne kampanje Srpske napredne stranke “Za našu decu”, u kojem se predsednik Srbije pojavljuje sa maloletnom devojčicom.

Iako se navodi da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) donelo odluku o obustavljanju emitovanja predizbornog spota (uz obrazloženje da nije u skladu sa Pravilnikom o zaštiti maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga), iznad svega navedenog ističe se sledeće: „Strašno nasilje žute ološ-elite”, što implicira da je opozicija odgovorna za zabranu emitovanja spota. Međutim, REM je odluku o zabrani doneo nakon razmotrenog zahteva televizije N1.

Na drugoj stranici istog izdanja navodi se sledeća insinuacija: „zahtev za zabranu spota podneo direktor N1, Amerikanac Ralf Mentju?!“, dok je isti čovek u onlajn izdanju Informera nazvan Ralf Metni.

Na sličan način je čitav niz portala objavio dezinformaciju da je spot zabranjen na zahtev N1, iako TV N1 nije podnela zahtev za zabranu, već zahtev za davanje mišljenja, što je i navedeno u saopštenju REM-a. Manipulativni naslovi ovog tipa objavljeni su na portalima Večernje novosti, B92, Ekspres, Alo, Kuckaj, Kutak.net, Informer, Fakti.org, Balkan Press, Webtribune.

S. Maksimović, FakeNews Tragač

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA