Fotografija ne dokazuje da je osoba upisana u birački spisak dva puta


Portal Srbin.info objavio je tekst u kojem se pojavljuje fotografija koju ovaj sajt navodi kao dokaz da je ista osoba upisana u birački spisak dva puta. Ipak, na papirima sa fotografije se nalaze obaveštenja za dva različita izborna nivoa namenjena istoj osobi.

U Srbiji će se 21. juna ove godine održati izbori na tri nivoa – parlamentarni, porajinski i lokalni izbori. U tekstu se navodi da je fotografija dokaz da su „neki građani upisani više puta u birački spisak, pod različitim registracionim brojem”, ali se na fotografiji jasno vidi da je jedno obaveštenje namenjeno izborima za odbornike skupštine opštine, a drugo za izbore za narodne poslanike. S obzirom na to da je adresa birača sa tih listića registrovana u Beogradu, nema trećeg, pokrajinskog obaveštenja koje bi osoba dobila ukoliko bi živela na teritoriji Vojvodine.

U pravilima o radu biračkih odbora na koordinisanom sprovođenju svih izbora raspisanih za 21. jun 2020. godine koje je donela Republička izborna komisija u članu 22, stavu 6 piše da „Birač ne mora da u svim izvodima iz biračkog spiska na biračkom mestu bude upisan pod istim rednim brojem.”

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA