Foto-montaža kao dokaz saradnje Dveri i Žena u crnom


Nekoliko portala recikliralo je staru izjavu aktivistkinje organizacije Žene u crnom Staše Zajović i doveo je u vezu sa nedavnim protestima. Tekst je ilustrovan foto-montažom Staše Zajović (na portalu Alo nazvane Maša) i predsednika pokreta Dveri Boška Obradovića, uz opasku da su njih dvoje „najbolji prijatelji”, što su demantovali iz organizacije Žene u crnom.

Rečenicu „Ministarstvo odbrane pretvorilo se u ministarstvo odbrane ratnih zločinaca i njihovu promociju” aktivistkinja organizacije Žene u crnom Staša Zajović izgovorila je u aprilu prošle godine tokom javne akcije „Rekonstrukcija zločina” u Knez Mihailovoj ulici, a ne na protestu ispred Centralnog zatvora, kao što navode portali.

Na fotografiji koja se pojavljuje u tekstu deluje kao da Zajović i Obradović sede jedno pored drugog i razgovaraju. Ova slika je foto-montaža nastala manipulativnim spajanjem dve fotografije sa različitih događaja (1, 2). Svaki od portala – Alo, Informer i Republika – pri navođenju autorskih prava na ovu nenaznačenu foto-montažu potpisuju svoju redakciju.

Uz navod da se ova dva aktera nalaze na protestima ispred Centralnog zatvora, portali su Zajović nazvali novom najboljom drugaricom Boška Obradovića. Iz organizacije Žene u crnom za FakeNews Tragač kažu da niko iz organizacije nikada nije imao kontakt sa Obradovićem: „Pre tri godine, tokom naše akcije u Leskovcu, bile smo napadnute od strane pripadnika Dveri iz Leskovca, koji su organizovano došli na našu akciju i sve vreme je ometali, vređajući učesnice i učesnike, preteći i na kraju gađajući ih jajima”, kažu iz organizacije Žene u crnom kako bi ilustrovali njihov odnos sa pokretom Dveri i navode da su tom prilikom podneli krivičnu prijavu protiv više članova Dveri.

Žene u crnom za Tragač navode i da nisu organizatori skupa ispred Centralnog zatvora: „Naši aktivisti i aktivistkinje pojedinačno uzimaju učešća na tim skupovima”, objašnjavaju iz organizacije.

Ovu vest preneli su portali Alo, Informer, Republika i Theworldnews. Na svom Tviter profilu foto-montažu je podelio lider pokreta Levijatan Pavle Bihali.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA