Alo optužio Novu da je prenela dezinformaciju, a i sam ju je preneo

Portal Alo preneo je informacije iz teksta Nove S o odlasku predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Gazivode, a pri saznanju da ova vest datira iz 2018. godine Alo je svoj tekst izbrisao i napisao novi u kojem konstatuje da je ovu dezinformaciju plasirao Dragan Đilas.

Zastarelu vest iz 2018. godine, koja prenosi reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će tokom posete Kosovu i Metohiji otići na jezero Gazivode, objavio je portal Nova S, a ubrzo su tekst preuzeli i portali Sputnik, Espreso, Kurir, Republika, Direktno i Alo.

Posle saopštenja portala Nova S u kojem čitaoce obaveštava o svojoj greški, ali i teksta portala B92 koji je prvi pisao o autentičnosti prenetih informacija, svi gorenavedeni portali su izbrisali svoje tekstove. Nedugo nakon što je povukao preneti tekst, portal Alo objavljuje novi sa naslovom: „OPET ŠIRE LAŽNE VESTI! Đilasov opskurni portal nova.rs izmislio Vučićevu izjavu, pa je obrisao”.

Alo uklonjen tekst portala Nova S opisuje kao „vest čija je sadržina izmišljena i pridodaje da je to „manir dela opozicije koju predvodi Dragan Đilas u čemu im svesrdno pomažu i tajkunski mediji“. Kao izvore koji su preneli dezinformaciju navode Nova S, Sputnik i predsednika pokreta Dveri Boška Obradovića, ali ne i ostale portale, među kojima i sopstveni.

Portali Nova S i Sputnik jedini su objavili saopštenje u kojem se objašnjava da je napravljena greška i da je sporni tekst uklonjen sa sajta. Ostali portali, koje u svojim analizama ne pominju B92, Alo i Informer, izbrisali su sporni tekst i ostali nemi.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.