Bez ikakve vize možemo u 66 zemalja, a ne u 102

Portal Srbija danas u utorak je objavio vest prema kojoj je srpski pasoš svrstan među najmoćnije na svetu, pozivajući se na rang-listu sajta „Passport index“, koji prikuplja informacije o pasošima 193 zemlje sveta i šest teritorija.

Passport index svoju rang-listu sastavlja tako što upoređuje tri brojčana podataka. Prvi predstavlja mogućnost odlaska u određenu državu bez vize, drugi govori o mogućnosti odlaska u neku državu uz dobijanje vize na samoj destinaciji, a treći o broju država za koje je potrebno uzimanje vize pre polaska na put.

Portal Srbija danas u svom tekstu navodi da građani naše države mogu da putuju „u čak 102 države bez vize, odnosno u 36 dobijamo vizu po dolasku u zemlju.“ Iako je drugi podatak tačan, nije istina da građani Srbije mogu da idu u čak 102 države bez vize.

Omaška u tekstu Srbije danas potiče od neadekvatnog tumačenja podataka koje je objavio „Passport index“, jer se broj od 102 države zapravo odnosi na zbir zemalja u koje naši državljani mogu da odu bez ikakve vize (66 zemalja) i zemalja u kojima vizu dobijaju po dolasku (36 zemalja).

Upitni su i navodi Srbije danas u kojima se govori da su od „Srbije u regionu jedino ’jače’ Hrvatska i Slovenija“. Naime, Srbija danas pod regionom podrazumeva samo bivše jugoslovenske republike i na taj način našu državu svrstava u sam vrh u regionu, propuštajući pritom da napomene da su na „Passport index“ listi od nas bolje kotirane i susedne Mađarska, Rumunija i Bugarska.

Spornu vest su preneli i portali Telegraf.rs i Blic.

 

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.