Manipulacije naslovnicama NIN-a i Blica


Na Tviteru se poslednjih dana širila stara foto-montaža naslovnice novina Blic, na kojoj je napisana nepostojeća izjava ministra zdravlja Zlatibora Lončara, a danas je objavljena i lažna naslovnica nedeljnika NIN, gde su obmanjujuće prikazani ljudi koji navodno žele da episkop diseldorfski i nemački Grigorije bude novi patrijarh.

U foto-montaži naslovne strane NIN-a kao centralna figura prikazan je episkop diseldorfski i nemački Grigorije, a oko njega su profili Bojana Pajtića, Vesne Pešić, Staše Zajović, Dušana Teodorovića, Mlađana Đorđevića, Rodoljuba Kubata i Nenada Čanka. Na dnu fotografije stoji natpis: „Mi smo izabrali svog patrijarha”. Ipak, radi se o šablonu koji je dodat preko originalne naslovnice NIN-a objavljene pre dva dana.

Ovo nije prvi put da se manipuliše naslovnicom NIN-a. Početkom maja ove godine na društvenim mrežama se pojavila lažna naslovna strana na kojoj su omalovažavani Dragan Đilas i Sergej Trifunović, dok je u decembru prošle godine Novi Sad oblepljen plakatima na kojima se, na lažnoj naslovnici NIN-a, našao komadant Jedinice za specijalne operacije Zvezdan Jovanović, kome je suđeno za ubistvo premijera Zorana Đinđića, uz opasku da mu je „uručena NIN-ova nagrada”.

Redakcija Tragača je u martu ove godine pisala o autentičnosti naslovnice Blica, za koju se ispostavilo da je nevešto prepravljana. Tako je ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru pripisana „skandalozna izjava” u kojoj govori da su „oboleli od korone odlični kao donori organa jer su svakako moždano mrtvi”. Ova reciklirana foto-montaža je u kratkom periodu na Tviteru podaljena više od 100 puta, a dobila je i više od 500 lajkova.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA