Alo! i kreativno citiranje: dodaj, oduzmi, pripiši

Hrvatski mediji Jutarnji list i Dnevno.hr objavili su pre nekoliko dana tekstove o modernizaciji Vojske Srbije. „Alo“ je danas u štampanom izdanju, kao i na portalu, ove tekstove manipulativno citirao, izmešao, te pogrešno imenovao izvore preuređenih citata.

Zagrebački Jutarnji list je pre pet dana na svom portalu objavio tekst pod naslovom „Zašto Vučić skupom modernizacijom od Srbije stvara najmoćniju vojnu silu u regiji”, dok je dan kasnije portal Dnevno.hr analizirao istu temu, a svoj tekst imenovao „VUČIĆ DOBRO ZNA ZAŠTO NAORUŽAVA SRBIJU! Nije stvar rata: Ovo je taktička igra koju Hrvatska gubi! Zabrinjavajuće stanje u Hrvatskoj vojsci”.

Alo četiri dana kasnije objavljuje tekst u kojem domaći analitičari komentarišu gorepomenute tekstove, ali i tezu da je u „Zagrebu Srbija glavna tema”, a ova vest zauzima centralno mesto na naslovnici štampanog izdanja objavljenog 12. maja. Pre segmenta u koji su uključene izjave analitičara, autorka je u uvodu citirala Jutarnji list tako što je proizvoljno izostavljala i dodavala elemente unutar direktnog citata, datog pod navodnicima.

Redakcija FN Tragača je napravila uporedni prikaz na kom zelena boja pokazuje dobro prenesene delove citata, a narandžasta boja delove rečenica koji se ne pojavljuju u tekstu Jutarnjeg lista, iako ih Alo pripisuje tom mediju. Žuta boja ukazuje na reči i rečenice koje sadrži tekst Jutarnjeg lista, ali su izostavljene iz teksta Alo.

Alo je u svojim tekstovima portalu Jutarnji list pripisao i citat portala Dnevno.hr, iako se taj portal ni rečju ne pominje u tekstu. Ovu vest preneo je i portal Pravda.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA