Satirična vest o „bosanskom međedu“ završila na naslovnici Alo!

Dnevni list Alo u današnjem štampanom izdanju objavio je priču o medvedu koji je navodno „rasturio NATO vojsku“ tokom vojne vežbe Severnoatlantske alijanse na Manjači u Bosni i Hercegovini, održane u sklopu akcije „Branilac Evrope 21“.

Kako je Alo preneo, „vojna vežba vojske SAD na Manjači mogla bi da ima tragičan epilog ukoliko se što pre ne okonča potraga za trojicom američkih vojnika“ koji su „nestali pre tri dana nakon što ih je napao domaći mrki medved“.

Svoju vest Alo je skrojio oslanjajući se na pisanje bosanskohercegovačkog portala Bijeljina njuz, a priča je najavljena i na naslovnoj strani današnjeg izdanja tog tabloida. Ipak, radi se o satiričnoj vesti, budući da Bijeljina njuz predstavlja pandan srpskom satiričnom portalu Njuz net.

Ovo je drugi put u poslednjih deset dana da neki od medija u Srbiji nasedaju na satirične vesti portala Bijeljina njuz prenoseći ih kao verodostojne. FakeNews Tragač je sredinom maja već pisao o navodnom hapšenju duhovnika prevaranta, što je vest koju je veliki broj srpskih medija preneo kao istinitu.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA