Oktobar ’21 unatrag: bez novog napada, bez ekskluzive, bez Zakerverzuma


U novom mesečnom pregledu štampe i portala donosimo pet upečatljivih primera manipulativnih vesti i neostvarenih najava. Ukoliko i sami sumnjate u vest koju ste pročitali, možete je prijaviti ovde.

[1] Bez novog napada

Nekoliko domaćih medija (1, 2, 3, 4) objavilo 15. oktobra kako „Kurti sprema novi napad“, te da će se to desiti „već sutra“. Najava se tog dana našla i na naslovnoj strani Informera. Ona je usledila posle nereda na severu Kosova koji su se dogodili 13. oktobra nakon upada kosovske policije na severni deo te teritorije, a uoči lokalnih izbora zakazanih za 17. oktobar. Ipak, do novog upada kosovske policije nije došlo, a glasanje je, u bezbednosnom smislu, proteklo mirno, javio je KosSSev.

[2] Bez ekskluzive

Portali Republika i Srbija danas izvestili su sredinom meseca kako su objavljeni „tajni ruski dokumenti o oslobađanju Beograda“ od nacističkih okupatora 1944. godine. Ipak, ti dokumenti deklasifikovani su i objavljeni još pre dve godine, o čemu je još tada izvestila ruska novinaska agencija RIA, ali i mnogi srpski mediji (1, 2, 3, 4, 5). Dokumenti se od oktobra 2019. godine mogu naći na sajtu Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

[3] Bez povezanosti

Dnevni list Objektiv, kao i portal lista Informer, sredinom meseca objavili su vest u kojoj pogrdan transparent albanskih navijča koji vređa Srbe povezuju sa opozicionim pokretom Ne davimo Beograd. Albanci su tokom utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u fudbalu istakli transparent na kojem je ispisano FCK SRB, što su domaći mediji povezali sa logom opozicionog pokreta, na kojem je ispisano NDM BGD. Ipak, oba loga, kao i razni slični baneri širom sveta potekli su od omota albuma američke hip hop grupe RUN DMC. Isti logo sa bilo kakvim slovima moguće je jednostavno napraviti i putem alata na sajtu fontmeme.com.

[4] Bez Zakerverzuma

Portal Nova.rs objavio je vest u kojoj najavljuje promenu imena Fejsbuka, navodeći da je u igri pomalo neverovatno novo rešenje. „Jedna od pomenutih mogućnosti je da Fejsbuk postane, ni manje, ni više, nego – Zakerverzum“, najavio je ovaj portal. Međutim, ne samo da je najavljeno da će novo ime biti Meta, vać se termin „Zakerverzum“ pojavljivao samo u kritikama na račun osnivača Fejsbuka, Marka Zakerberga (1, 2, 3, 4). Takođe, imena aplikacija Fejsbuk, Instagram i Vocap koje funkcionišu u sklopu rebrendirane kompanije Meta ostaće ista, saopštila je ta kompanija na Tviteru.

[5] Bez funkcije

Dnevni list Srpski telegraf 19. oktobra „ekskluzivno“ je na naslovnoj stranici i svom portalu objavio „šok ispovest“ oca preminulog policijskog inspektora Dejana Jovića koji tvrdi da je njegov sin ubijen, iako je zvanično saopšteno kako je umro od posledica korona virusa. „Policijski inspektor Dejan Jović nije umro od korone, kako je zvanično saopšteno, već je u julu prošle godine ubijen u bolnici prema nalogu tadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović“, objavio je Srpski telegraf. Ipak, jula prošle godine, kada je Jović preminuo, Hrkalovićeva već duže od godinu dana nije bila na funkciji državne sekretarke u MUP. Inače, ovu „ekskluzivu“, u kojoj se ubistvo Dejana Jovića stavlja na teret Dijani Hrkalović, Srpski telegraf već je objavio početkom ove godine.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA