Mediji i ove godine naseli na šalu: Ronaldo se ne nudi Barseloni

Priča u kojoj se Kristijano Ronaldo otvoreno nudi fudbalskom klubu Barselona šala je koju je španski portal Mundo deportivo objavio na Dan svetih nevinih (Día de los Santos Inocentes), sličan 1. aprilu, Međunarodnom danu šale. Informacije iz šaljive vesti mediji iz Srbije i regiona preneli su kao da je reč o mogućem događaju.

U tekstu portala Mundo deportivo navodi se da će najveći transfer zimskog prelaznog roka u fudbalu biti odlazak Kristijana Ronalda u Barselonu, pošto se po njihovim saznanjima portugalski fudbaler već neko vreme nudi čelnicima kluba preko starog saigrača Žerarda Pikea. Pike je navodno kontaktirao i Lionela Mesija kako bi saznao da li je voljan da Ronaldu iznajmi kuću u kojoj je živeo u vreme kada je igrao za Barselonu, pošto je čuo da se u njoj nalazi sedam Zlatnih lopti. Pominje se i da Ronaldo više ne želi da ga porede sa Mesijem u Ligi šampiona, pa ide u tim koji igra Ligu Evrope, čiji trofej još nije osvojio.

„GORI EVROPA: Kristijano Ronaldo ODLAZI u Barselonu, živeće u MESIJEVOJ kući!”, „RONALDO NA NAJBRUTALNIJI NAČIN ’ZABADA NOŽ U LEĐA’ MADRIĐANIMA?! Španija se TRESE!”, „ZEMLJOTRES U SVETU FUDBALA! Kristijano Ronaldo se nudi Barseloni?!”, samo su neki od senzacionalističkih naslova portala koji su preneli ovu vest.

Tekst je zapravo šala objavljena povodom Dana svetih nevinih koji se tradicionalno slavi 28. decembra u nekim državama Latinske Amerike i Španiji, kao znak sećanja na događaj iz jevanđelja po Mateju, u kom se navodi kako su deca iz Vitlejema mlađa od dve godine pobijena po naredbi kralja Iroda Velikog, s namerom da se reši Isusa Hrista. Mundo deportivo je nekoliko sati posle objavljivanja ove vesti, putem komentara na Tviteru, poželeo svim čitaocima srećan dan šale.

Domaći mediji su i prethodne godine naseli na šale španskih medija, pa su tako pisali o Žerardu Pikeu kao kandidatu za predsednika Fudbalskog kluba Barselona i o Novaku Đokoviću kao pokretaču teniske Lige šampiona.

Ovu vest su preneli portali Srbija danas, Alo, Blic, Objektiv, Republika, Espreso, Vesti-online, Meridian sport, Meridian sport me, Meridian sport ba, Srpska cafe, CDM i Alo me, s tim da nijedan portal nije preneo kompletnu šalu Mundo deportiva već samo njene delove.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.