Mediji i ove godine naseli na šalu: Ronaldo se ne nudi Barseloni


Priča u kojoj se Kristijano Ronaldo otvoreno nudi fudbalskom klubu Barselona šala je koju je španski portal Mundo deportivo objavio na Dan svetih nevinih (Día de los Santos Inocentes), sličan 1. aprilu, Međunarodnom danu šale. Informacije iz šaljive vesti mediji iz Srbije i regiona preneli su kao da je reč o mogućem događaju.

U tekstu portala Mundo deportivo navodi se da će najveći transfer zimskog prelaznog roka u fudbalu biti odlazak Kristijana Ronalda u Barselonu, pošto se po njihovim saznanjima portugalski fudbaler već neko vreme nudi čelnicima kluba preko starog saigrača Žerarda Pikea. Pike je navodno kontaktirao i Lionela Mesija kako bi saznao da li je voljan da Ronaldu iznajmi kuću u kojoj je živeo u vreme kada je igrao za Barselonu, pošto je čuo da se u njoj nalazi sedam Zlatnih lopti. Pominje se i da Ronaldo više ne želi da ga porede sa Mesijem u Ligi šampiona, pa ide u tim koji igra Ligu Evrope, čiji trofej još nije osvojio.

„GORI EVROPA: Kristijano Ronaldo ODLAZI u Barselonu, živeće u MESIJEVOJ kući!”, „RONALDO NA NAJBRUTALNIJI NAČIN ’ZABADA NOŽ U LEĐA’ MADRIĐANIMA?! Španija se TRESE!”, „ZEMLJOTRES U SVETU FUDBALA! Kristijano Ronaldo se nudi Barseloni?!”, samo su neki od senzacionalističkih naslova portala koji su preneli ovu vest.

Tekst je zapravo šala objavljena povodom Dana svetih nevinih koji se tradicionalno slavi 28. decembra u nekim državama Latinske Amerike i Španiji, kao znak sećanja na događaj iz jevanđelja po Mateju, u kom se navodi kako su deca iz Vitlejema mlađa od dve godine pobijena po naredbi kralja Iroda Velikog, s namerom da se reši Isusa Hrista. Mundo deportivo je nekoliko sati posle objavljivanja ove vesti, putem komentara na Tviteru, poželeo svim čitaocima srećan dan šale.

Domaći mediji su i prethodne godine naseli na šale španskih medija, pa su tako pisali o Žerardu Pikeu kao kandidatu za predsednika Fudbalskog kluba Barselona i o Novaku Đokoviću kao pokretaču teniske Lige šampiona.

Ovu vest su preneli portali Srbija danas, Alo, Blic, Objektiv, Republika, Espreso, Vesti-online, Meridian sport, Meridian sport me, Meridian sport ba, Srpska cafe, CDM i Alo me, s tim da nijedan portal nije preneo kompletnu šalu Mundo deportiva već samo njene delove.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Naknadna napomena (29. maj 2023): Portal Espreso ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA