Ne, ukrajinski pilot nije čestitao Dan nezavisnosti BiH pre napada na ruska oklopna vozila

Nekoliko hiljada ljudi pogledalo je viralni snimak na Tviteru u čijem se opisu navodi da je pilot ukrajinske vojske pre „delovanja po ruskoj oklopnoj koloni čestitao Bosancima i Hercegovcima Dan nezavisnosti”. Video-snimak se u medijima i na mrežama deli već šest godina, a na njemu se ne nalazi ukrajinski, već turski pilot.

Nedugo nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin priznao samoproglašenu nezavisnost regiona Donjeck i Lugansk, Rusija je 24. februara ove godine napala Ukrajinu. Peti dan od ulaska ruske vojske na teritoriju Ukrajine poklopio se s Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine, tj. danom kada je BiH 1992. godine proglasila nezavisnost od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Tim povodom je, kako stoji u video-objavi na Tviteru, čestitke uputio „ukrajinski pilot prije delovanja po ruskoj oklopnoj koloni”, koji na snimku razvija i zastavu Bosne i Hercegovine.

Obrnutom pretragom pojedinačnih kadrova snimka na Guglu dolazi se do velikog broja portala i stranica na društvenim mrežama koje, na ovaj dan, objavljuju snimak već šest godina (1, 2, 3). Na njemu se ne nalazi ukrajinski pilot, kao što je napisano u objavi na Tviteru, nego pilot iz Turske. Na početku video-snimka na levom ramenu pilota može se primetiti zastava Turske, a Gugl pretragom odeće turskih vojnih pronalaze se identične uniforme.

U saradnji s partnerskim portalima iz Srbije i regiona analiziramo lažne i manipulativne informacije koje se objavljuju na portalima i društvenim mrežama u vezi sa ratom u Ukrajini. Pregled tekstova svih portala za proveru činjenica možete naći u dnevno ažuriranom blogu mreže See Check.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.