Ne, UNODC nije objavio da je Albanija prva u svetu po korišćenju kokaina


Danas, Vesti, Politički i Kossev preneli su vest da je Albanija prema podacima UNODC, odnosno Kancelarije UN za drogu i kriminal, prva u svetu po procentu stanovništva koje koristi kokain, a kao izvor je naveden medij Koha ditore. Međutim, Koha ditore kao svoj izvor informacija ne navodi direktno UNODC, već popularni tvit od 30. aprila koji sadrži ilustraciju sa Instagram stranice posvećene vizuelizaciji podataka.

Ilustracija na osnovu koje se raširila dezinformacija

Redakcija FakeNews Tragača kontakirala je sa UNODC, koja nam je prosledila svoje najaktuelnije podatke i publikacije o ovoj temi. U njima nema pomenutih podataka o Albaniji.

Na ilustraciji, čije su podatke u vidu spiska preneli i naši mediji, predstavljeno je da je procenat populacije od 15 do 64 godine koja koristi kokain u Albaniji 3,7 odsto. Međutim, prema poslednjim objavljenim podacima UNODC (u tabeli naslova Annual Prevalence of Use as a percentage of the population aged 15-64) za Albaniju je navedena procena od 2,5 odsto (podaci za 2014. godinu, kao poslednju dostupnu). Navedeni postoci za ostalih devet zemalja sa ilustracije takođe su problematični – ili su pogrešno preneseni (Australija i Holandija) ili su preneseni za neku od prethodnih godina, iako postoje ažuriraniji podaci (Engleska/Vels i Urugvaj) ili su dobro preneseni, prema poslednjim dostupnim podacima, ali je netačno navedeno njihovo rangiranje (Škotska, Španija, Crna Gora, Argentina, Danska).

Na sajtu UNODC takođe je moguće pronaći mapu s podacima o upotrebi narkotika, gde je za Albaniju ponovo navedena procena od 2,5 odsto. Prema ovoj mapi Australija je trenutno zemlja sa najvećim udelom – 4,2 odsto (podaci za 2019).

Mapa UNODC s procenom učestalosti upotrebe kokaina

Ni u biltenu „World Drug Report“, koji UNODC godišnje objavljuje, nema procene od 3,7 odsto za Albaniju.

Na Instagram stranici @geo.ranking sporni grafikon nije moguće pronaći, ali smo ga uočili na Redit nalogu gotovo istovetnog naziva (geo_ranking). Međutim, nju su sa Redita uklonili administratori grupe u kojoj je objavljena, jer uz nju nije bio naveden obavezan, konkretan izvor informacija u vidu linka, čemu treba dodati i to da su neki od komentatora izrazili sumnje u vezi sa predstavljenim podacima.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA