Tako je govorio Nestorović (2): Tajler Darden i oslobađanje potlačenog znanja


FakeNews Tragač sproveo je analizu objava dr Branimira Nestorovića, napisanih u periodu od 18. januara 2021. do 5. marta 2022. godine na ruskoj društvenoj mreži VK. Zanimalo nas je na koje se izvore dr Nestorović oslanja kada piše o pandemiji i na koji način interpretira sadržaje tih izvora. Uvodni tekst s opštom analizom možete pročitati ovde, a u narednim danima objavljivaćemo analize posvećene citiranim sadržajima sa alternativnih portala.

Kvantitativna analiza je pokazala da se u kategoriji alternativnih portala Nestorović najčešće oslanjao na sajt ZeroHedge (15 objava), a potom slede The Epoch Times, Gateway Pundit, Summit News, SOTT i Global Research.

Portal ZeroHedge, u čije interpretacije rezultata naučnih istraživanja i analize dr Nestorović ima toliko poverenja, zapravo je magazin koji se prvenstveno bavi pitanjima iz oblasti ekonomije. Njegova misija je – navodi se – da uveća „obim finansijskih, ekonomskih i političkih informacija dostupnih stručnoj investicionoj javnosti“ i „oslobodi potlačeno znanje“ (1). Kako njegovi osnivači veruju da je anonimnost „štit od tiranije većine“, svi objavljeni tekstovi su potpisani pseudonimom, te je „Tajler Darden“ (lik koji je Bred Pit tumačio u filmu „Borilački klub“) autor gotovo svih tekstova koje dr Nestorović linkuje u svojim objavama.

Krajem avgusta 2021. godine dr Nestorović objavio je post sledeće sadržine: „Naslov sa BBC: ’Da li je bolje dobiti COVID, umesto još vakcine’“ (2), uz koji je linkovan tekst objavljen na portalu ZeroHedge pod naslovom „Sada čak i mejnstrim mediji postavljaju velika pitanja o vakcinama protiv kovida“ (3).

U samom tekstu navodi se koji su to mediji počeli da postavljaju „velika pitanja“, pa Tajler Darden piše da je i „BBC koji finansira britanska vlada“ objavio tekst pod naslovom „Da li je sada bolje dobiti COVID od još vakcine?“. Međutim, tekst objavljen na BBC-u (koji ZeroHedge linkuje kao izvor) nosi naslov „COVID: Koji je najbolji način da ojačamo svoj imunitet?“ (4). Naslov koji i dr Nestorović i Tajler Darden pripisuju BBC-u zapravo potiče iz Tviter objave (5) bivše prezenterke i producentkinje sa BBC-a, sada samozaposlene Ane Bris (6, 7).

Iz preko hiljadu reči teksta objavljenog na BBC-u, Tajler Darden manipulativno izvlači dve rečenice oko kojih gradi narativ iz naslova – da su „i mejnstrim mediji počeli da odbijaju poslušnost i da sada preispituju ključne aspekte efektivnosti i obaveznosti vakcine“. Međutim, u samom tekstu BBC-a govori se o odlikama imuniteta stečenog vakcinacijom i zaražavanjem, te se otvaraju dva „sporna pitanja“ – o tome da li vakcinisani odrasli treba da primaju buster doze ili je u njihovom slučaju za jačanje imuniteta protiv kovida dovoljno izlaganje virusu, i da li decu treba uopšte vakcinisati ili će kontakti sa virusom tokom života stvoriti dobru imunološku odbranu.

Eksperti sagovornici novinara BBC-a iznose argumente i kontrargumente zasnovane na do tada ustanovljenim naučnim činjenicama i zaključuju da će odluka u krajnjem zavisiti od epidemijske situacije – ukoliko opet dođe do masovnog zaražavanja stanovništva, davanje novih buster doza će biti neizbežno.

U sutrašnjem tekstu osvrnućemo se na portal The Epoch Times i njegovu ulogu u Nestorovićevoj promociji ivermektina.

Jelena Jovović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA