Informerov poziv na ukidanje pretplate RTS-u zasnovan na lažnoj kalkulaciji


„Ukinite pretplatu za RTS“, poručuje Informer u današnjem štampanom izdanju u tekstu koji naziva „inicijativom za zaštitu srpskog nacionalnog interesa“. Tekst Informera bavi se izveštavanjem javnog servisa o nedavnoj zabrani Republike Hrvatske predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti memorijalni centar Jasenovac.

„Sramno skandalozno“ izveštavanje javnog servisa o ovom slučaju – prema viđenju Informera – ogleda se u tome što je RTS „u prilogu o zabrani Vučiću da poseti Jasenovac većinu vremena dao hrvatskom šefu diplomatije Gordanu Grliću Radmanu da najstrašnije pljuje po Srbiji”. Međutim, činjenice govore drugačije.

RTS je 17. jula, kada je Hrvatska Vučiću zabranila da poseti Jasenovac, ovu temu stavio na prvo mesto svoje najgledanije informativne emisije, Dnevnika 2. U prilogu koji je trajao oko 5 minuta puštene su dve izjave šefa hrvatske diplomatije u trajanju od ukupno 45 sekundi. Osim njega, u prilogu su, sem novinara, govorili: premijerka Srbije Ana Brnabić (37 sekundi); ministar spoljnih poslova Nikola Selaković (15, pa 25 sekundi) i politički predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac (40 sekundi), a prenet je i, do tog trenutka jedini, komentar predsednika Srbije sa Instagrama. Kada se saberu sekunde srpskih predstavnika u prilogu RTS-a jasno je da su oni govorili više nego dvostruko više od šefa diplomatije Hrvatske, a da su njegove izjave zauzele manje od šestine celog priloga javnog servisa.

Informer je svoju inicijativu izneo i pred samog predsednika, pa je glavni urednik ovog glasila Dragan J. Vučićević upitao Vučića da li je vreme za ukidanje pretplate jer je u RTS-ovom prilogu „više od pola vremena dato Radmanu, ministru spoljnih poslova Hrvatske, da besumučno i besramno laže o Srbima i Srbiji”. Predsednik je priznao da je „kriv” za postojeću pretplatu, ali je napomenuo i da bi građani plaćali RTS-u „ovako ili onako” – pretplatom ili preko poreza. Ovo se može čuti i u obraćanju predsednika kojem je RTS, ovog puta bez komentara druge (hrvatske) strane, posvetio gotovo polovinu Dnevnika 2, tog dana (18. jul).

Inače, ovo nije prvi put da Informer napada RTS i da se pritom služi pogrešnim interpretacijama. FN Tragač je zabeležio i slučaj iz novembra prošle godine kada je ovaj list pripisao predsedniku Srbije rečenicu koju ovaj nije izgovorio i optužio RTS da u svojim večernjim emisijama nije ugostio Vučića od 19. aprila, iako je predsednik bio gost Dnevnika 2 u avgustu te godine.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA