Manipulacija fotografijom: Naser Orić nije na slici sa svadbe u Beogradu


Profil Novosadske vesti (@MojeVesti) na Tviteru je objavio fotografiju na kojoj se glumac Emir Hadžihafizbegović i političar Igor Mirović – kako se navodi – nalaze u drušvu Nasera Orića, „najvećeg živog koljača Srba“. Iako je fotografija autentična, na njoj se ne nalazi Orić, što je za Tragač potvrdio Mirović, dok Hadžihafizbegoviću, kako kaže, „spinovi i laži nisu za komentar“.

Početkom septembra ove godine na venčanju Mine Sovtić u Beogradu za jednim stolom fotografisano je pet osoba, od kojih je Tviter profil Novosadske vesti u objavi izdvojio tri: glumca Emira Hadžihafizbegovića, političara Igora Mirovića i Nasera Orića, ne naglašavajući gde se oni nalaze i uz negativne opaske na njihov račun. Tvit je uskoro prikupio stotine interakcija.

Naser Orić bio je komandant jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom rata u BIH. Na Haškom tribunalu prvostepeno je osuđen za ratne zločine nad Srbima 1992. godine na području Srebrenice, ali je u apelacionom postupku oslobođen svih optužbi.

S obzirom na to da je fotografija delimično mutna, kontaktirali smo Igora Mirovića i Emira Hadžihafizbegovića kako bismo proverili ko je bio za njihovim stolom. Predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović za FakeNews Tragač potvrđuje da na fotografiji nije Orić već čovek koji se zove Goran i da mu je nelogično da neko može da pomisli kako Orić dolazi u Beograd i da sedi sa njim: „Nije baš toliko hrabar”, dodaje.

„Kad uđeš u dezinformaciju i blasfemije postaješ dio njih. Ne pada mi na pamet da bilo šta komentiram”, rekao je Hadžihafizbegović za Tragač i dodao da takve informacije šire „oni što lome spomen-ploču Gagi Nikoliću i Mileni Dravić”.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA