Snežna bosanska bajka sa američkom sinhronizacijom


Portal Alo objavio je video-snimak na kom se navodno vidi stariji bračni par iz Bosne koji se zabavlja u snegu. S obzirom na to da se u video-zapisu jasno čuje engleski jezik, pokušali smo da pronađemo izvor snimka i ustanovili da je nastao u američkoj saveznoj državi Tenesi, kao što to navodi portal Jahu.

„OVAKO DEFINITIVNO IZGLEDA SREĆA Snimak bračnog para iz Bosne je nešto najlepše što ste do sada videli”, glasi senzacionalistički naslov portala Alo koji i u samom tekstu pominje da je „par iz Bosne”. Ipak, već u prvoj sekundi snimka čuje se engleski jezik, na kom razgovaraju dva aktera snimka, dok se nedugo zatim čuje i osoba sa druge strane kamere, koja takođe govori engleski.

 

Od Tenesija do Bosne

Iako se lažni opis koji je Alo kreirao ne može smatrati naročito štetnim, s obzirom na bezazlenu prirodu vesti, ovaj primer može biti zgodan zadatak za vežbanje forenzike vizuelnih podataka.

Postavljanjem snimka na softver Invid dobija se video isparčan u više segmenata koje softver izdvaja kao ključne, a koji su prikazani kao fotografije pogodne za obrnutu pretragu. Pokušali smo više delova ovog snimka da pretražimo uz pomoć Gugla, Jandeksa ili Binga: naišli smo na mnoge izvore koji su ovaj video objavili, ali ne i na neki koji bi nam ukazao ko su ljudi sa snimka i gde se radnja odvija.

S obzirom na to da se u zapisu koristi engleski jezik, odlučili smo da pretragu nastavimo rečima, opisivanjem onoga šta vidimo (grandpa, grandma, snow, fun, sliding)… U pretragu koja je dala konačan rezultat ukucali smo „grandpa and granny snow sliding”, što nas je odvelo do teksta portala Jahu sa početka prošle godine.

U tekstu portala Jahu navodi se da su na snimku prikazani Džon i Helen Martin iz Tenesija. Hiperlink iz teksta vodi do Jutjub snimka u čijem opisu se nalaze identične informacije, a dodat je i titlovan razgovor na engleskom. Kada smo dobili ove podatke uspeli smo da preciznije pretražimo Gugl i nađemo Fejsbuk objavu Šeron Martin s početka februara 2021. godine, u kojoj su prikazani njeni roditelji kako se igraju u snegu. Njen video na ovoj društvenoj mreži pogledalo je preko 15 miliona ljudi.

 

Ranije senzacionalističke „selidbe

Redakciji Tragača nije prvi put da analizira vest koja ima mahom tačnu sadržinu, ali je senzacionalistički opisana i „premeštena” u drugu zemlju. Pisali smo o snimku dva konja u galopu (od kojih jednog udara automobil), navodno sa Fruške gore, a zapravo sa Karpata u Rumuniji. Osvrnuli smo se i na zapis za koji su mediji tvrdili da je snimljen u beogradskom naselju Višnjica, dok je zapravo nastao u Italiji, tačnije u Đenovi.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA