Ne, na Crkvi Svetog Save u Kragujevcu nije bilo grafita na albanskom


Domaći mediji izveštavali su o vandalizovanju Crkve Svetog Save u Kragujevcu mnogobrojnim grafitima, a nekolicina je navela da su među njima bili i natpisi na albanskom. Uz pomoć odgovorne urednice Radija Zlatousti Gordane Jocić, pored čije redakcije se nalazi i sama crkva, kao i na osnovu fotografija koje smo imali na raspolaganju, zaključili smo da nije bilo natpisa na albanskom jeziku, što je primetio i jedan čitalac Tragača koji nam je ovu vest prijavio kao lažnu.

Sa istočne strane Crkve Svetog Save u Kragujevcu na platou i fasadi ispisani su grafiti, a policija je ubrzo privela osumnjičenog za ovaj akt. Fasada i pločnik su prekrečeni, a mnogobrojni domaći mediji izveštavali su o sadržaju grafita, među kojima su: „Serbia ♥ Albania”, „Kosovo je Srbija”, „Allahu akber”, „Isusu akber”…

Našoj redakciji se javio čitalac koji je, kako kaže, gledajući jučerašnji Dnevnik RTS-a emitovan u podne, primetio vest o vandalizovanju Crkve Svetog Save u Kragujevcu.

„Vest je na RTS-u preneta kao ’pisao grafite na albanskom jeziku’. Ono što je problematično u ovoj priči jeste da na albanskom jeziku nije napisano ništa, i to tvrdim kao diplomirani albanolog. Naime, kao što je preneto na N1 (i ostalim portalima, kao i na RTS-u), počinilac je napisao ’Serbia Albania’, što je na engleskom, a ne na albanskom. Ukoliko bi bilo napisano na tom jeziku, onda bi to glasilo ili ’Serbi Shqipëri’ ili ’Serbia Shqipëria’”, objašnjava čitalac FakeNews Tragača i dodaje da ovakvo izveštavanje ne doprinosi pomirenju, već čini suprotno.

 

U naznačeno vreme na RTS-u uočili smo kajron s vešću sledeće sadržine: „Kragujevac: na fasadi Crkve Svetog Save grafiti na albanskom, priveden osumnjičeni“.

Pregledavši sve dostupne fotografije iz medija, kao i one koje smo dobili od odgovorne urednice Radija Zlatousti Gordane Jocić, nismo primetili da postoje grafiti napisani na albanskom, u šta se Jocić dodatno uverila i na licu mesta.

Neki od senzacionalističkih naslova iz medija glase: „Na fasadi crkve Svetog Save u Kragujevcu grafiti na albanskom, priveden osumnjičeni”, „ISPISAO GRAFIT NA ALBANSKOM: Uhapšen zbog grafita na crkvi u Kragujevcu” i „UHAPŠEN OSUMNJIČENI ZA SKRNAVLJENJE CRKVE SVETI SAVA! Zadojen mržnjom preko fasade šarao grafite na albanskom jeziku”.

Portali koji su preneli netačnu informaciju su RTV, 021, Luftika, Srbin.info, RT, B92, Glas-javnosti, Informer (1, 2), Naša borba, Telegraf, Srbija danas, iKragujevac, Veliki park, Glas Šumadije, dok su N1 i RT Kragujevac prvobitan netačan tekst izmenili bez naznake o ispravci. Pogrešna informacija može se pronaći u saopštenju na zvaničnoj internet prezentaciji grada Kragujevca.

Stefan Kosanović i Stefan Janjić, FakeNews Tragač

Naslovna fotografija: ilustracija

 

Naknadna napomena (18. januar 2023): Nakon objavljene analize, portali Luftika i Telegraf (1, 2) ispravili su svoje tekstove i obavestili nas o tome. Napomenu o netačnom navodu objavio je i portal 021.

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA